Zeytinburnu platformu Rantsal Paylaşımı masaya yatırdı
Zeytinburnu platformu Rantsal Paylaşımı masaya yatırdı
Zeytinburnu Platformu Kurucusu, Aydınlar Ocağı Genel Sekreteri Mimar Süleyman Uluocak’ın organize ettiği iftar yemeğinde, geçmiş dönem ilçe yöneticileri, mahalle muhtarları, STK Temsilcileri, değişik siyasi parti temsilcileri ve ilçe kanaat önderlerinden oluşan çok sayıda katılımcı hep birlikte oruç açtı. İftar yemeğinde Kentsel Dönüşüm adı altında yapılan Rantsal Paylaşımı masaya yatırdı
Zeytinburnu Platformu Kurucusu, Aydınlar Ocağı Genel Sekreteri Mimar Süleyman Uluocak’ın organize ettiği iftar yemeğinde, geçmiş dönem ilçe yöneticileri, mahalle muhtarları, STK Temsilcileri, değişik siyasi parti temsilcileri ve ilçe kanaat önderlerinden oluşan çok sayıda katılımcı hep birlikte oruç açtı. İftar yemeğinde Kentsel Dönüşüm adı altında yapılan Rantsal Paylaşımı masaya yatırdı
Oruçların açılması v yapılan duaların ardından konuşan Platformun kurucusu Mimar Süleyman Uluocak, “Hepimizin ortak noktası Zeytinburnu” dedi. İlçenin gecekondudan şehirleşmeye döndüğü dönemlerini hep birlikte yaşadıklarını ve farklı platformlarda ve siyasi partilerde görev alsalarda biraraya geldiklerinde ilçenin sorunlarına çözüm aradıklarını söyledi. Zeytinburnu’nda ticaret yapan yerel halkın zamanla eksilerek yok olmaya yüz tuttuğunu, ilçe dışına taşınmak zorunda kaldıklarını ve kentsel dönüşüm adı altında yapılan inşaatlar nedeniyle, Zeytinburnu’nun dışarıdan çok fazla göç aldığını belirtti. İlçenin en büyük sorunlarından biri olan mülteci sorununa da değinen Uluocak, platformun çıkış noktalarından birinin de; dışarıdan gelerek Zeytinburnu’nda ikamet etmeye başlayan insanların da platforma katılmasını sağlamak, karşılıklı birbirlerine entegre olmak ve hep birlikte daha yaşanılır bir Zeytinburnu için projeler üretmek olduğunu ifade etti. Uluocak, “Zeytinburnu coğrafya olarak küçük ama yerleşim ve insan potansiyeli olarak çok büyük” dedi.
Geçmişte yaşadıkları mahalle kültürünü yeniden hayata geçirmek ve bozulmaya yüz tutan kültür değerlerine sahip çıkarak, çocuklarına daha yaşanılabilir bir mahalle, ilçe, il ve ülke bırakmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Mimar Süleyman Uluocak, “Her yer özel okullarla doldu ama çocukların tenefüslerinde dahi nefes alacak alanları yok. Devlet öğrencisini okutacak bina yapamadı. İlçemizin eğitim alanları eksik. Gelecek nesiller nasıl sağlıklı yetişecek” diyerek serzenişte bulundu. İlçenin önce sahillerinin, sonra E-5’e bakan kesiminin kentsel dönüşüm adı altında yüksek binalarla çevrildiğini belirten Uluocak, “Zeytinburnu’nun içine de böyle yüksek binalar yapılacaksa işimiz zor. İlçede kalanlarda yabancılaşacak ve belkide gitmek zorunda kalacak” diyerek, tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket ederek, ilçenin yönetilmesinde ve yapılaşmasında söz sahibi olmaları gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Programa katılan geçmiş dönem belediye başkanı Adil Emecan’da, böyle bir topluluğu bir araya getirdiği için Mimar Süleyman Uluocak’a teşekkür etti. Devletin konut üretmediği dönemlerde Anadolu’dan gelerek, konut sorununa kendi evini kendisi yaparak çözüm bulan ve zamanın zorlu şartlarına rağmen “Ben Zeytinburnuluyum” deme erdemini gösteren insanların yerleşim bölgesi olan ilçelerinin çok değerli olduğunu söyledi. “Buradaki insanlar çeşme başında birlikte sıraya girdiler, gecekonduları yıkılmasın diye sırayla nöbet tuttular. Bırakın bu insanların cenazeleri, mahallelerinin camisinden kaldırılsın” diyerek ilçe yöneticilerine tepki gösteren Emecan, “Zeytinburnulu manüple edilmek isteniyor. Başka yerlere kaydırılmak isteniyor. Gün bu gündür arkadaşlar. Vatandaş nasıl yoktan varetmişse, bizlerde öyle sahip çıkmalıyız. Başkası gelmesin demiyoruz. Gelsinler ama adabıyla gelsinler. Zeytinburnu’nun cefasını çekenler, sefasını sürsünler” dedi.
Programda konuşan Beştelsiz Mahalle Muhtarı Adem Yavuz, ilçelerinde olan imar değişikliklerini basından takip ettiğini, Zeytinburnu halkında bir gelişme olmadığı için dışardan gelenlerin kazandığını söyledi. Yavuz konuşmasının devamında, bir araya gelerek Zeytinburnuna sahip çıkmak gerektiğini, ancak bu şekilde söz sahibi olacaklarını belirtti.
Geçmiş dönem belediye meclis üyelerinden Saffet Tarcan, 56 yıldır Zeytinburnu’nda yaşadığını, ilk defa binlik planların kendi dönemlerinde azınlık olmalarına rağmen çıktığını söyledi. Sahillerin ve 16/9 dahil tüm yüksek yapıların zamanla planlarının ve alan sahiplerinin el değiştirilerek tamamen ruhsatlandırılmalarına uygun şekilde yapıldıklarının altını çizdi. “Şimdi yıkacağız, tıraşlayacağız demek hikaye. Ruhsat verirken neredeydiniz” diyerek tepki gösteren Tarcan, Et Balık Kurumu arazisi, Ağır Bakım, E-5, Hipotrom çevresi, deprem toplanma alanları gibi pek çok alanlarının dönüşüm adı altında elden gittiğini söyledi. “Bunların dönüşüm anlayışı yık yeniden yap anlayışı. Zeytinburnulu isek, başka yere gitmeyeceksek platformu genişletelim ve toplantıları çoğaltarak siyasi parti gözetmeksiniz ilçemize sahip çıkalım” dedi.
Demokrat Parti eski İlçe Başkanı Zülfükar Aktaş’ta, Adem ile Havva’dan sonra çoğalan insanların zamanla ancak birbiriyle konuşarak ve dinleyerek ilerleyeceklerini anladıklarını, şimdilerde ise birbirlerinin ayağını kaydırarak ilerleme yoluna girdiklerini üüzüntüyle izlediğini ifade ederek, “Bizim esas görevimiz öğrenci yetiştirmek. Biz ekmek ve geçim derdine düşerek enerjimizi boşa harcadık ve onlara sevgi veremedik” dedi. “Muhalefet yapana tenkit, yalan söyleyene bir şey yok” diyerek devam eden Aktaş, artık şartların değiştiğini, yapılan yollarında, hastanelerin de geçmiş dönemlerde halkın alın teri parasıyla yapıldığını belirtti. “İstediğiniz kadar bağırın, çağırın, anlatın. Sizi dinlemezler şimdi belki ama mücadele edin. İşiniz zor ama imkansız değil. Herzaman yanınızdayım” diyerek konuşmasını tamamladı.
Zeytinburnu eski Saadet Partisi İlçe Başkanı, İl Yöneticisi Kemal Hayırlıoğlu, çoğunluğun haksızı seçtiği yerde demokrasinin gereği olarak yöneticinin de haksız çıkmasının normal olduğunu söyleyerek, 2014 belediye başkanlığı seçimlerinde aday olduğunu ve halkın Murat Aydın’a değil, Tayyip Erdoğan’a oy verdiğini söyledi.
CHP İlçe Başkan Yardımcısı ve platform kurucularından Hasan Ali Hayırlıoğlu’da, Zeytinburnu’nun iç kısmında kalan yerlerinin dönüşüm adı altında ranta dönüşmemesi için çalışmaları gerektiğini, rantın halka dönük olması için de proje geliştirecek siyasi kadroların oluşturulması gerektiğini belirtti. Zeytinburnu’nu hem yaşayarak, hem demesleki olarak takip eden ve geçmişten bu güne gelişini anlatan Gazeteci Mehmet Alpay, “Bizim futbol sahalarımız,yazlık sinemalarımız vardı. Jandarma bakardı bu bölgeye ve jandarma bir gecede yapılan gecekonduya sabah gelince tavanı çakılmış, içine çocuk salıncağı kurulmuş bulurdu. Salıncakta mutlaka bir bebek uyurdu ve jandarma bebek varsa yıkmazdı. Herkesin bebeği yoktu ama komşunun bebeği, hepimizin bebeğiydi” dedi. Zeytinburnu halkının yokluklarla var olma mücadelesini duygu dolu sözlerle anlatan Alpayi “Hacıyım diye hava atanlar, odunu da alıp kaçarlar. Allah hepsinin cezasını versin” diyerek tepki verdi.
Programda söz alan Zeytinburnu vergi rekortmen, MHP eski ilçe başkan yardımcısı i iş adamı Eraydın Bayraktar’da, platform çalışmalarında yer almaktan ve Zeytinburnu’nun geleceği için çalışmaktan onur duyacağını belirtti. Saadet Partisi eski Belediye Başkan Adayı Kadim Emanet’te “Kurt kuzuyla dost olurdu, niyet başka başka olmasa” diyerek, ataerkil ve gelenekli bir toplum olduğumuzu, senin adamın benim adamımla değil, işin ehli adamlarla ilçelerinin de, şehrinde, ülkenin ve de yaşayan insanlarında güzel olacağını söyledi. Platform yöneticilerine, Zeytinburnu’nun dününü, bu gününü ve bundan sonra yapmak istediklerini projelendirerek anlatan bir kitapçık hazırlanmasını öneren Emanet, “Projelerimizi başarmaya ömrümüz yetmezse bile, bizden sonrakilerin kaldığımız yerden devam etmeleri için ellerinde bir pusula olur bu kitapçık. Sosyal Bilimci, tarihçi, mimar ve işin ehli bilirkişilerin hazırlayacağı bir kitap mirasımız olmuş olur” dedi.
Son olarak programda söz alan İş Adamı Ahmet Özdemir, bireysellikten çıkıp lokomotifleşmeye gitmemiz gerektiğini ve geçmiş tecrübeleri gençlerimize aktarmak gerektiğini söyledi. Programın sonunda Rumelili Sanatçı Fuat Erenoğlu sahne alarak evrensel bir dil olan müzik gibi, sevgi, saygı ve hoşgörünün de evrensel bir dil olmasını diledi. Katılımcılara teşekkür ederek geceye son veren Mimar Süleyman Uluocak, geniş katılımlı toplantılarla karşılıklı fikir alış verişi yaparak, proje bazlı çalışmalarını da en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.