Zeytinburnu Barcelonadaki SERGİDE !!
Zeytinburnu Barcelonadaki SERGİDE !!
Barcelona`da açılan `Post-It Şehir` kentlerin yaşam alanlarına, kanunlarına muhalefet etmesine rağmen, yaşayanların ihtiyaçlarıyla oluşan temas mekanlarını ortaya döküyor. Sergide Türkiye`den Zeytinburnu'da yer alıyor...
Barcelona`da açılan `Post-It Şehir` kentlerin yaşam alanlarına, kanunlarına muhalefet etmesine rağmen, yaşayanların ihtiyaçlarıyla oluşan temas mekanlarını ortaya döküyor. Sergide Türkiye`den Zeytinburnu'da yer alıyor...
ZEYNO PEKÜNLÜ (Arşivi )
BARCELONA - MartÌ Peran, Filippo Poli , Giovanni La Vara ve Federico Zanfi`den oluşan kurul tarafından 2005 yılından bu yana yürütülen `Post-It Şehir` projesi, Barselona Güncel Sanat Merkezi `nde (CCCB) 12 Mart `ta açılan sergiyle izleyiciyle buluştu. Türkiye `den Can Altay `ın, Banu Cennetoğlu `nun ve Deniz Gül `ün projelerinin de yer aldığı sergi, aynı zamanda Hüseyin Alptekin `in aramızdan ayrılmasından kısa süre önce tamamladığı bir çalışmasına de ev sahipliği yapması açısından önem taşıyor.
Sergi; kamusal alanın boş zaman uğraşıları, cinsel, ticari ya da başka sebeplerle geçici işgali sonucu ortaya çıkan `tesadüfi şehir` kavramı çerçevesinde, çoğu saha çalışmalarından yola çıkarak dünyanın çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilmiş 78 projenin sunumlarını içeriyor. Yaşam biçimlerini belirleme amacı güden , sürekli ikamet edenlerin ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış kamusal alanların aksine; tasarlayanların ilgisi dışında kalan, önceden belirlenmiş anlamları olmayan ya da anlamı zaman içinde değişmiş-değiştirilmiş alanların; günün saatlerine, haftanın günlerine, senenin dönemlerine göre çeşitlilik gösteren ve kalıcı olmayan anonim nüfus yoğunlaşmalarına yol açan geçici kullanımları, `Post-It Şehir` kavramı etrafında araştırılıyor. Sergi, kentin yaşam alanlarına ve yaşam biçimlerine; kanunlarıyla, resmi ve gayri resmi kurallarıyla hükmetmeye çalışmasına karşılık, bireylerin yaşam dinamikleriyle belirlenen, karşılaşma ve temas ihtiyaçları sonucunda ortaya çıkan, ticari gereksinimleri karşılayan, bir araya gelme ve ayrılma sınırlarını çizen mekanların oluşturduğu dirence yoğunlaşıyor.
Şehir fenomenleri
Bu tema çevresinde fotoğraf, video, harita, ses kayıtları ya da röportajlar aracılığıyla belgelenmiş şehir fenomenleri izleyiciye sunuluyor. 20 şehirden kolektifler, üniversiteler, sanat merkezleri, kimi zaman da bireyler kendilerine has metodolojileriyle şehirlerde iz bırakmayan, geçici değişimlere odaklanıyorlar. Sergide; Hanoi `de sokakta 24 saat yemek servisi, Buenos Aires `te haftada 9 milyon doların döndüğü, günde 50 bin kişinin ziyaret ettiği, turistler için alışveriş turları düzenlenen gayri resmi market, İspanya Kuzey Afrika arası sınır etkinlikleri, Panama `nın rengarenk süslenmiş otobüsleri, Sao Paulo `da otobanın altına gizlenmiş yılda 2700 kişinin kullandığı jimnastik salonu, Berlin `de porno sineması etrafında dönen gece aktiviteleri , Avrupa ve Amerika grafiti sözlüğü, Barselona `nın kamusal seks mekanları haritası gibi pek çok araştırma yer alıyor. Projelerin sayı ve içerik olarak yoğunluğu, özellikle tercih edildiği belli olan tek tip, katalog mantığındaki sergileme biçimiyle birleşince gezilmesi ciddi uğraş gerektiren bir sergi ortaya çıkmış. Kişisel yaklaşımların çeşitliliği sayesinde sergiden alınabilecek zevk, `Post-It Şehir` kavramının yoğun incelemesi uğruna feda edilirken, dünyanın pek çok noktasında şehirlere yığılmış nüfusun alışkanlıkları ve sistemde açmaya kadir oldukları delikler üzerine bolca düşünülmesi sağlanıyor.
Ayaküstü `Minibar `
Can Altay , 2004 yılında gerçekleştirdiği Ankara sokaklarında arkadaşlarla ayak üstü içilen içkilerin kamusal alanda anlık olarak yarattığı bireysel alanların fotoğraflarından oluşan `Minibar ` projesiyle , şehrin alışılmışın dışında kullanımından bahsediyor. Deniz Gül , İstanbul `un işgal ve geçicilik temaları etrafında, Zeytinburnu `nda kaçak ya da hasarlı olduğu için yıkılan-yıkımını bekleyen binaların fotoğraflarından oluşan 2007 tarihli `Zeytinburnu ` projesi ile, Banu Cennetoğlu ise Asya `yı Avrupa `ya bağlayan otobanlar çevresindeki yeşillendirilmiş alanlarda bekleyenlerin habersiz çekilmiş fotoğraflarından oluşan ve daha önce İtalya , Belçika ve İstanbul `da değişik şekillerde sergilenmiş olan `Scary Asian Men` çalışmasıyla sergide yer alıyor. Daha önceki sunumların bir parçası olan Avrupa Birliği göndermeli yıldızdan, bu sergide yalnızca tanıtım yazısında bahsetmekle yetinilmiş.
Sergide ayrıca Hüseyin Alptekin `in Raquel Friera ve Nuria Güell ile ortak çalışması olan `Halılar, Battaniyeler` adlı video yerleştirmesi yer alıyor. Friera ve Güell, projenin Barselona `da da yürütülmesi için Alptekin `den gelen teklifle projeye dahil olmuşlar. Alptekin `in gezdiği yerlerde ama en çok Türkiye `de karşılaştıkça çektiği, balkona asılmış battaniyelerle başlayan çalışması, özel alanlardan sokağa taşan nesneler aracılığıyla dışarıdan bakanlara evin içine ve sakinlerine dair bilgi veriyor. Alptekin `in fotoğraflarının yoldan geçerken, aranmadan çekilivermiş olması, aynı objenin değişik açılardan pek çok görüntüsünün bulunması yüzünden videonun ona ait olan kısmı izleyiciye göz kırparak hızla akıp giderken, imajların ceylanlı battaniyelerle zebra desenli battaniyeler arasında gidip gelmesi bizi daha çok mekan sahiplerinin sınıfsal, antropolojik farkları hakkında düşündürüyor. Buna karşılık Barselona `dan yansıyan ve kodları okuyabilmemiz için yavaş akan görüntüler, göçmen mahallelerinde tamamen naylonla kapatılmış, Arjantin , Şili bayraklarıyla süslenmiş, yöresel kıyafetlerin asılı olduğu balkonlarıyla göç, kökenler ve etnik farklar üzerine odaklanıyor.
HABERİN İNGİLİZCE METNİ VE KULLANILAN FOTOĞRAFLAR
ZEYTİNBURNUHABER.ORG
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.