AK Parti açısından kurulduğu günden bugüne girdiği bütün seçimler kader seçimi niteliğindeydi. Şimdi önümüzde yeni bir seçim daha var 31 Mart Yerel Yönetimler seçimi. Bu seçimi diğer seçimlerden ayıran fark ise bu seçimin sonuçlarına doğrudan halkın cebi etki edecek. Piyasalar enflasyondaki yükseliş ve dolardaki hareketlilik bir yana siyasetin gündeminde ise yerel seçim hazırlıkları var. Ekonomideki dalgalanma devam ettiği sürece yerel seçimlerin görünmez rakibi ekonomi olacak. Yaşanan sorunun biri ekonomik diğeri siyasi olmak üzere iki yüzü var. İlginç olan, bu ikisi birbirini besliyor.
Ekonomiyle ilgili gelişmeler ise sürüyor. Yüksek çıkan enflasyon oranları, artan işsizlik kepenk kapatan esnaf ve bunu fırsat bilip halkın cebini sömüren fırsatçılar. Yerel seçim kulislerini yazıyoruz ancak halkın gündemi seçimden ziyade geçimle ilgili. Kimin aday olacağından çok doların ne olacağını merak ediyor. Dolar bir kez daha yüksek seviyelere çıkacak mı? Dolar yükselince bunu %40 gibi yüksek oranlarda piyasa yansıtan fırsatçılarla ne zaman tam anlamıyla mücadele edilecek. İstanbul’da Ekmeği 1.50 Kuruşa çıkaran Fırıncılara karşı Valiliğin aldığı karar ile İstanbul’da ekmek 1.25 kuruştan satılacaktı fakat bunu takan bir tek fırıncı bile çıkmadı. Bu doğrudan sokağa Hükümet kendi çalıyor kendi söylüyor. Takan yok gibi yansıyor. Sadece Ekmek örneği bile başlı başına her gün fırına bir ekmek almaya giden Ahmet amcacının gözünde Hükümetin güvenilirliği günden güne eriyor. Ya Süper Marketler. Neredeyse her ürünün fiyatı iki katı artmış durumda. Artık tek markette alışveriş yapma dönemi bitti. Bütün marketleri geziyorsunuz ve hangi ürün hangi marketten birkaç kuruşu ucuz ise oradan satın alıyorsunuz.
Yapılan tüm araştırmalarda açık ara ekonomi önde. Yaklaşık yüzde 50 ile ilk sırada. İkinci sırada terör, üçüncü sırada işsizlik var. Onu eğitim ve diğerleri izliyor. Birinci sıradaki ekonomi ile 3. sıradaki işsizlik birbiriyle bağlantılı. İkisi tek kalem olarak düşünülürse 31 Mart yerel seçim sonuçlarında bu ikisinin etkili olacağı anlaşılıyor. AK Parti araştırma üstüne araştırma yaptırıyor. Gelen sonuçlara bakılırsa 24 Haziran seçimlerine göre yaklaşık 5 puanlık bir erime var. Araştırma kuruluşlarına göre bunun nedeni ekonomik kriz. Krizin halkın cebini vurması, artan işsizlik, büyümede küçülme, AK Parti’nin hanesine eksi yazıyor. Tüm bu sonuçların ortaya koyduğu bir gerçek var ki o da 31 Mart Yerel seçimlerinin kaderini Yükselen dolar sonrası halkın cebine gözünü diken fırsatçılar belirleyecek..
Yakın tarihimizdeki ekonomik krizlere ve partilerin durumuna bakınca karşımıza çıkan manzara şöyle:
1991 krizi ANAP’ı,
1994 krizi DYP-SHP’yi,
2001 krizi DSP-ANAP-MHP’yi çökertti.
Bakalım bu kriz AK Parti’yi nasıl etkileyecek?
MURAT ERÜN...