Yasaya göre; yıkılıp tekrar inşa edilen yapıların inşa edildikten sonraki ilk satışları tapu harcından muaf olmasına rağmen, tapu idareleri tarafından harç tahsil ediliyor. Hatalı tahsil edilen tutarlar ise dava açılarak iade alınabiliyor. Taşınmaz satışlarında hem alıcıdan hem de satıcıdan tapu harcı tahsil edilmekte. Oysa ki; 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun uygulama yönetmeliğinde, açıkça kanun kapsamında dönüştürülen yapıların ilk satışlarından harç alınmayacağı düzenlenmektedir. Bu sebeple, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 25.06.2014 tarihinden sonra yapılan satışlarda hem alıcı hem de satıcıların, ödedikleri harçları iade almaları mümkün.
TAPU HARCININ İADESİNDE HUKUKİ DAYANAK NEDİR?
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği; kanunla getirilen ve yıkılarak yeniden yapılan binalarla ilgili sağlanan en büyük muafiyetlerden biri de tapu, noter ve belediye harç ve vergilerinden muafiyettir. Ancak uygulamada, kanundaki bu muafiyete rağmen belediye ve tapu müdürlükleri ile vergi daireleri tarafından, birçok kişiden harç ve vergiler tahsil edilmiştir. Bunun üzerine harç ve vergi iadesi için Vergi Dairelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığına çok sayıda başvuru yapılmış ve akabinde Vergi Mahkemelerinde çok sayıda dava açılmıştır. 6306 Sayılı Kanun uyarınca yıkılarak yeniden yapılan binalarla ilgili vergi, harç ve ücret muafiyeti gibi haklar tanındığından, daha önce tahsil edilmiş olan harç ve vergi gibi ödemelerin iadesi için başvuru ve dava yoluna gidilebilir.
KİMLER TAPU HARCI İADESİ ALABİLECEK?
Kentsel dönüşüm bölgesinde:
a-) Müteahhitlerden daire satın alan tüketiciler,
b-) Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsalarını müteahhitlere vermiş mülk sahipleri,
c-) İnşaatı yapan müteahhitler,
bu kapsamda haksız ve yersiz ödenmiş olan tapu harcını ve vergilerini iade alabilirler
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HARÇ İADESİ İÇİN BAŞVURU YOLLARI
Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen veya yıkılarak yeniden yapılan binalarla ilgili devir işlemlerinde muafiyete rağmen harç, vergi veya ücret tahsil edilen kişiler öncelikle ödeme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili vergi dairesine başvurarak, kendilerinden tahsil edilen vergi, harç ve ücretleri isteyebilirler. Ödeme tarihinden itibaren 30 günlük sürenin geçmesi halinde ise şikâyet yoluyla Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunulabilir. Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığı yapılan başvuruyu reddeder veya kanuni süre içerisinde cevap vermezse bu defa harç, vergi veya ücret iadesi için Vergi Mahkemesinde dava açılması gerekecektir.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HARÇ İADESİ İÇİN ZAMANAŞIMI SÜRESİ NEDİR?
Kentsel dönüşüm kapsamında iadesi talep edilebilecek vergi, harç ve ücretleri, Vergi Usul Kanunu’nun 126. maddesinin yollamasıyla uygulanan, madde 114 uyarınca 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Dolayısıyla kentsel dönüşüm kapsamında harç, vergi ve ücret iadesi başvurusunun ödeme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde yapılması gerekmektedir.
Siz de kentsel dönüşüm sonrası ödemiş olduğunuz vergi ve harçların iadesini geri almak istiyorsanız uzman bir avukatla çalışmalısınız.
Av.Ozan KARASAY
av.ozankarasay@hotmail.com