Buzdağının görünen kısmı: ÖFKE
Çabuk sinirleniyorum cümlesi aslında öfkemi kontrol edemiyorum demektir. Öfke temel bir duygudur ancak öfke, sağlıklı bir şekilde ifade edilmediği zaman problemlere neden olabilir. Hepimiz farklı derecede, farklı zamanlarda öfke duygusu yaşarız. Kontrol edemediğimiz noktalarda ‘çabuk sinirleniyorum, sebebini bilmiyorum.’ cümlesi kurtarıcımız olur. Öfke; kişinin tehdit algılaması, kırılması, yoksun bırakılması veya bir engelleme ile karşılaşmasıyla yaşadığı stres kaynaklı bir duygudur.
İnsanların çabuk sinirlenmesi, günlük hayatta yaygın bir durumdur. Sinirlenme, birçok faktörden kaynaklanabilir aynı zamanda insanlar arasında da farklılıklar gösterebilir. Çabuk sinirlenmek farklı nedenlerle ortaya çıkar. Bazıları görünen kısmıdır, (örneğin birinin bize haksızlık etmesi) bazıları ise derinde yatan çözülmemiş duygular ve geçmiş yaşantılardır. (İhmal edilmek, düşük benlik algısı…)
Öncelikle sizi öfkelendiren durumu düşünün. Öfke durumlarını not alın ve kendinize ‘neden çabuk sinirleniyorum?’ sorusunu sorun.Geçmişte şiddetli şekilde istismara ya da ihmale maruz kalmak bazen öfke duygusunu ortaya çıkarır. Ya da aile yaşantınızda problem çözme becerisi size öğretilmediyse çabuk sinirlenebileceğinizi unutmayın. Çocuk, genç ya da yetişkin öfkeyi bir şekilde öğrenir. Geçmiş yaşantısında bu duyguyu nasıl ifade ettiğinizi düşünün. Aynı babam gibi ya da annem gibi öfkeleniyorum cümlelerini de sıklıkla duyarız. Bu yüzden belki de ebeveynlerimiz ile olan ilişkilerimizi incelememiz gerekir. Eğer ki duyguları sağlıklı bir şekilde ifade edersek öfkelenmemize de gerek kalmaz.
Hepimiz zaman zaman hayatın stres faktörleri karşısında sabrımızı zorlayan durumlarla karşılaşırız. Peki, sinirlenmemek için ne yapmalıyız?
1. Sinirlendiğiniz anda derin nefes alma tekniği sakinleşmenize yardımcı olabilir. Derin nefes alma anlık rahatlama sağlar ve sakin bir karar verme sürecine girmenize imkan tanır.
2. Durumu objektif değerlendirin. Kendinize ‘bu durum gerçekten bu kadar önemli mi? , Bir hafta sonra bu olay için hala sinirli olacak mıyım?’ Gibi sorular sormak olaylara daha sakin yaklaşmanızı sağlayabilir.
3. Fiziksel aktivite, sinir ve stresin atılmasında oldukça etkilidir.
4. İletişim becerilerinizi geliştirin. Kendinizi açık ve saygılı bir şekilde ifade etmek, gerginlikleri hafifletebilir.
5. Karşılaştığınız durum sinirlerinizi bozuyorsa, kısa bir mola vermek iyi bir fikir olabilir. Bu, durumu tekrar değerlendirmeniz ve sakin bir şekilde yanıt vermeniz için size zaman kazandırır.
6. Uyku düzeninize önem verin. Çünkü yetersiz uyku, sinirlilik ve stres seviyesini artırabilir.
7. Profesyonel yardım alın. Sinirlilik hali kontrol edilemez bir hal alırsa, profesyonel yardım almak en sağlıklı adım olabilir.
Sinirlenmemek için ne yapmalı sorusuna verilecek cevaplar kişisel ihtiyaç ve koşullara göre değişiklik gösterebilir. Burada bahsedilen yöntemler, genel olarak sinir kontrolünü sağlamada yardımcı olabilir.