Hayır demek, ihtiyaçlarımız ve sınırlarımız doğrultusunda bir isteği veya teklifi kabul etmediğimizi veya yapmak istemediğimizi ifade eder. Birçoğumuz karşımızdaki kişiyi kırmamak için ‘HAYIR’ cevabını vermekten çekinebiliyoruz. Oysa ‘Hayır’ diyebilmek, kişisel sınırların korunmasına yardımcı olur, diğer insanların sizi manipüle etmesini veya kontrol etmesini engeller.
Başkalarının isteklerine her zaman "evet" demek kendi ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi ihmal etmenize neden olabilir.
Bazen karşımızdaki kişiye ‘hayır’ diyerek onları reddetmiş gibi olmak istemeyiz. Bazen de ‘hayır’ diyerek sevilmeyeceğimizi, değer görmenin, takdir edilmenin yolunun ‘evet’ kelimesinden geçtiğini düşünürüz.
Peki böyle bir döngüde bu sınır nasıl belirlenmeli?
• Yapmak istemediğiniz bir şeyi neden yapmak istemediğinizi güzel bir dille ifade edin. Örneğin; “Hayır yapmak istemiyorum, çünkü…”
• O anda yapmak istemediğiniz bir teklif sunulursa alternatif sunun. Örneğin; “Hayır şu an gelemem ama hafta sonu uygunum.”
• ‘Hayır’ kelimesi ile aynı anlamlara gelebilecek kelimeler de kullanabilirsiniz. Örneğin; “Hayır yapamam.” yerine “maalesef bunu yapamam.” diyebilirsiniz.
• Sizden istenilen davranışın sizin üzerinizde nasıl etkiler bırakacağını, duygunuzu ifade edin. Örneğin; “Hayır senin yerine o işi yapmak istemiyorum, çünkü sevmediğim bir işi yapmak beni mutsuz ediyor.”
• Eğer ‘hayır’ kelimesini değer verdiğiniz kişilere karşı kullanmakta zorluk yaşıyorsanız, tanımadığınız kişilerle küçük pratikler yaparak ‘hayır’ demeye başlayabilirsiniz. Örneğin; “Bir çay daha içer misin?” sorusuna “Hayır teşekkür ederim.”
Unutmayın, sağlam psikoloji için herhangi birine “HAYIR” deme hakkına her zaman sahipsiniz. Kendinize iyi davranın.