Hiç çalıştığınız yerde tehdit, aşağılama, düşmanca bakışlar ya da kötü muamele ile karşılaştığınız oldu mu? Ruhsal ve bedensel sağlığınızın çalışma ortamınızdan kaynaklı olarak zarar gördüğünü düşündüğünüz zamanlar arttı mı? İşe giderken ayaklarınızın geri geri gittiği, bulunduğunuz ortamda kendinizi dışlanmış hissettiğiniz zamanlar oldu mu?
Cevabınız çoğunlukla ‘evet’ ise mobbing mağduru olabilirsiniz. Peki, mobbing nedir?
Mobbing, bir kişinin iş yaşamında sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kalması durumunu ifade eder.
Mobbingin birkaç farklı türü bulunur:
1. Aşağılama ve Sözlü Şiddet: Kişinin iş arkadaşları veya üstleri tarafından sürekli olarak aşağılanması, küçük düşürülmesi veya hedef alınması.
2. Sosyal İzolasyon: Kişinin iş arkadaşları tarafından dışlanması, grup içinde görmezden gelinmesi veya dahil edilmemesi.
3. Fiziksel Şiddet: Kişinin fiziksel olarak rahatsız edilmesi, tehdit edilmesi veya şiddete maruz kalması.
4. İş Yükü ve Görevler Aracılığıyla Şiddet: Kişiye yapması imkânsız veya normalden fazla iş yükü verilmesi, görevlerinin aşırı derecede zorlaştırılması veya mağdurun işyerinde mobbing uygulayan kişiler tarafından bilinçli olarak engellenmesi.
Mobbingin psikolojik etkileri oldukça çeşitlidir ve mağdur üzerinde derin ve uzun süreli sonuçlar doğurabilir. Mobbinge maruz kalan kişiler kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler, sürekli eleştirilme, aşağılanma veya dışlanma hissi, kişinin kendine olan inancını zayıflatabilir. İş yerindeki sürekli gerilim ve endişe, mağdurlarda fiziksel ve duygusal olarak stresli bir duruma yol açar ve anksiyeteye sebep olabilir. Sürekli olarak kötü muamele görmek; umutsuzluk ve çaresizlik duygularını beraberinde getirerek depresyon riskini arttırabilir. Mobbingin psikolojik etkileri bazen fizyolojik belirtiler şeklinde de kendini göstererek baş ağrıları, mide rahatsızlıkları, kas gerginliği gibi bedensel rahatsızlıklara da sebep olabilir.
Mobbingle mücadele etmek için iş yerlerinde önleyici ve koruyucu önlemler almak önemlidir. Şirketler, iş yeri politikalarını gözden geçirmeli ve çalışanlar arasında olumlu bir iş yeri kültürü oluşturmalıdır. Mobbingin iş yerinde kabul edilemez bir davranış olduğunu açıkça belirten politikalar oluşturmak, çalışanların farkındalığını arttıracaktır.
Hem mağdurlar hem de işverenler, mobbingle mücadele etmek için bilinçlenmeli ve önleyici tedbirler almalıdır. Sağlıklı bir iş ortamı sağlamak hem çalışanların refahını hem de iş yerinin verimliliğini artırır. Mobbing, toplu bir çaba ve bilinçli eylemlerle engellenebilir ve sonlandırılabilir.
Mobbing ile karşı karşıya kaldığınızda kendinizi korumak önemlidir. Kendinizi savunabileceğiniz bir dil ve ton kullanarak, mobbing davranışlarını gösteren kişilerin yaklaşımlarını engelleyin.
Mobbinge maruz kalan kişilerin psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir. Psikolojik destek alarak, yaşadığınız stresle başa çıkabilir ve çalışma hayatınıza devam edebilirsiniz.
Sevgiyle kalın