“Kontrol edemediğiniz her şey sizi yönetir.”
Yaşadığımız tüm olaylara belirli tepkiler veririz. Bu tepkiler bazen yaşadığımız olayla doğrudan ilgiliyken bazen de kendimizi gereğinden fazla tepkiler verirken buluruz. Yaşanılan olaylara sağlıklı tepkiler verilebilmesi için ilk adım duyguların fark edilmesi ve sonrasında da doğru ifade edilebilmesidir. Biz duygularımızı tanımaz nasıl ifade edeceğimizi bilmezsek duygularımız bizi kontrol etmeye başlar.
Duygularımızı kabul etmek ve içimizden geldiği gibi ifade etmek özellikle de içinde yaşadığımız toplumda çok da kolay değildir. Üzüntü, korku gibi duygular genellikle “güçsüz olmak” gibi düşünüldüğünden üzeri örtülür. Aslında duygular doğru ya da yanlış gibi kalıplardan ziyade iç dünyamızın birer yansımasıdır.
Bazı kişiler hissettiği duyguları açıkça ifade edebiliyorken bazı kişiler için neden zor?
İlk sebebi, ailenizden öğrendiklerinizdir. Eğer size ne hissettiğinizi özgürce ifade edebileceğiniz bir alan açılmamışsa bu sizde bir şemaya dönüşür. Örneğin yardım istemeyi utançla , öfkeyi yetersizlikle bağdaştırmaya başlayabilir ve yanlış duygu eşleştirmeleri yapabilirsiniz.
Diğer sebep, nasıl hissettiğiniz konusunda yargılanmak istememek olabilir. Örneğin “nasıl hissettiğimi paylaşırsam yalnız kalırım.” İnancına sahip olmak yani duygularınızın eleştirileceğini düşünmek gibi.
İnsanlarla yaşadıklarınızı, söylenilen sözleri unutabilirsiniz fakat bir insanla yaşadıklarınızın size ne hissettirmiş olduğunu asla unutamazsınız. Yani duyguların gücü kurduğunuz tüm ilişkilerde ortaya çıkar.
DUYGULARINIZI DOĞRU TANIMADIĞINIZDA;
1. Hızlı karar verebilirsiniz.
2. Siyah-beyaz düşünebilirsiniz, katı ve affedicilikten uzaklaşabilirsiniz.
3. Değerlendirme yaparken akılcı davranmaktan uzaklaşabilir, mantıksız davranabilirsiniz.
4. Gerçeklerden ziyade duygulara yaslanarak önemli kararlar verebilirsiniz.
5. Savunmasız anlarda kontrolü kaybedebilirsiniz.
DUYGULARINIZI ANLAMAK VE YÖNETMEK:
1. Olumlu-olumsuz bir duyguyu inkar etmeden ve küçümsemeden bedeninizde, ruhsal dünyanızda nasıl etkiler yarattığına odaklanıp, anlayabilmek.
2. Kök düşünceyi bulmak. Duygu yerine size bunu hissettiren düşünceye odaklanmak. Unutmayın düşünce olmadan duygu da ortaya çıkmaz.
3. Duygularınız hakkında konuşun. Korku, kaygı gibi duygular konuştukça azalır.
4. Gün içinde kapıldığınız duyguları analiz edin, gözden geçirin.
5. Duygusal yorgunluğun ve duygu patlamalarının önüne geçmek için kendinizi rahatlatacak şeylere yönelin. Hobiler, spor, egzersiz gibi…
6. Beslenmenize, uykunuza özen gösterin. Hiç şüphesiz az uyku ya da düzensiz beslenme ruh halinizi olumsuz etkiyecektir.