Çırpıcı Çayırı Yok oluyor-GALERİ
Çırpıcı Çayırı Yok oluyor-GALERİ
Çırpıcı Çayırı denilen yer; kara surlarının dışında, Silivrikapı-Kozlu-Merkezefendi mezarlıklarından Davutpaşa sahralarına uzanan, içinden aynı addaki Çırpıcı-Çörekçi derelerinin geçtiği, havası güzel, bereketli bir araziydi.
Çırpıcı Çayırı denilen yer; kara surlarının dışında, Silivrikapı-Kozlu-Merkezefendi mezarlıklarından Davutpaşa sahralarına uzanan, içinden aynı addaki Çırpıcı-Çörekçi derelerinin geçtiği, havası güzel, bereketli bir araziydi.
Bizans döneminden 1945'lere kadar ,İstanbul'un en çok rağbet gören dinlenme ve eğlence yerlerinden biri olan bu mesire bugünkü Mevlanakapı ile Silivrikapı arasında Veli Efendi Hipodromu'nun kuzeyinde yer alıyordu.
Bizans İmparatoru I. Leo döneminde (457-474] buradaki su kaynağının üzerine Meryem Ana'ya adanan bir ayazma inşa edilmiş ve zamanla burası kutsal bir ziyaret özelliği kazanmıştır. Osmanlı döneminde de hem Hıristiyan hem Müslüman halkın gelip gönlünce eğlendiği bu çayırlık vazgeçilmez mesirelerdendi.
Ortasından geçen deresi ve dere üzerindeki köprüleriyle çok güzel bir mesire yeri olan Çırpıcı Çayırı'nın ve muhitinin ismi "Ayazma" idi. Daha sonraları keçe, halı, kilim vb. dokumacılığı yapanların bu mallarını boyamak için yavaş yavaş bölgeye yerleşmeye başlamalarıyla buralar "Çırpıcı" diye anılmaya başlandı. Çünkü Çırpıcı, çırpmak kökünden türemiş bir isim olup dokumacı esnafı boyadığı halısını, kilimini ve keçesini buradaki özel hazırlanmış havuzlarda çırparak yıkarlardı.
Çırpıcı Çayırı'nın Osmanlı dönemindeki bir diğer özelliği de İstanbullu zencilerin çeşitli oyunlar ve gösteriler yaptıkları bir çayırlık olmasıydı. Görüldüğü gibi yakın tarihimize kadar mesire olarak kullanılan ve geniş bir araziye sahip olan çayırlık zaman zaman Rumeli'ye sefere çıkan Osmanlı ordusu için bir konaklama yeri ve karargah olarak da kullanılmıştır.
1945 sonrası çevrede kurulan sanayi tesisleri sebebiyle çayırlık eski güzelliklerini tamamen kaybetmiş, bir müddet sonra deresi de fabrika atıkları ile kirlenmiş ve pis su akıtan bir dere haline gelmiştir. Bununla beraber yapılan son çalışmalarla büyük kısmı ıslah edilmiş olan bu derenin ıslah çalışmaları ilçe belediyesi ve İSKİ tarafından yürütülmektediydi.
Çırpıcı Çayırı'nın günümüze ulaşan kısımları belediye tarafından düzenlenmiş ve yine eski hüviyetine uygun bir şekilde yeşil alan olarak düzenlenmişti. Eskiden bugünkü Veli Efendi Hipodromu'nun bulunduğu yerde olan Veli Efendi Çayırı ile Çırpıcı Çayırı büyük ihtimalle birbirinin devamı niteliğinde iki çayırlık idi.
PEKİ YA ŞİMDİ?
Bir zamanın tarihi Çırpıcı Çayırı şuan içler acısı bir halde.Tam anlamıyla sahipsiz terkedilmiş bir tarihi eser..Bir tarafında bulunan büyük işletmeler alanlarını genişlettikçe genişletirken,diğer bir tarafı İstanbul Büyükşehir Belediyesi atarfında parselenmiş..
Tam anlamıyla bir ağaç katliamı yaşanıyor..Bir zamanlar mesire alanı olanbu tarih çayır göz göre göre yok ediliyor..İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından burada barındırılan işiçiler ise bu araziyi oldukça hor kullanıyor..
Zeytinburnu Haber'e gelen bir istihbarat üzerine yazıişleri müdürümüz Taylan Demirelli Çırpıcı Çayırının içler acısı halini görüntüledi..
KATLEDİLEN ÇIRPICI ÇAYIRI ORMANI
HERGÜN GENİŞLETİLEN ALANLAR
ÇÖP YIĞINAĞI OLAN TARİHİ ÇIRPICI ÇAYIRI
ZEYTİNBURNUHABER.ORG-ÖZEL-TAYLAN DEMİRELLİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.