Belediye Başkanları anlatıyor 'Zeytinburnu Hepimizin'
Belediye Başkanları anlatıyor 'Zeytinburnu Hepimizin'
Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kilise, manastır, cami, türbe ve çeşmeleriyle adeta bir açıkhava müzesi niteliği taşıyan Zeytinburnu'na bugüne kadar pek çok belediye başkanı hizmet etti. Bugünkü Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, kendisinden önce yapılan hizmetleri Zeytinburnu Belediye Başkanları kitabında topladı.
Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kilise, manastır, cami, türbe ve çeşmeleriyle adeta bir açıkhava müzesi niteliği taşıyan Zeytinburnu'na bugüne kadar pek çok belediye başkanı hizmet etti. Bugünkü Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, kendisinden önce yapılan hizmetleri Zeytinburnu Belediye Başkanları kitabında topladı.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, kendisinden önce yapılan hizmetleri kitaplaştırdı. İstanbul'da gecekondulaşmanın ilk adresi olarak bilinen, bir zamanlar adı Kazlıçeşme'deki dericilerle anılan Zeytinburnu, aslında Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kilise, manastır, cami, türbe ve çeşmeleriyle adeta bir açıkhava müzesi niteliği taşıyor. Özellikle İstanbul’u çevreleyen surların bölgeye zengin bir tarihi doku kazandırıyor. 1 Eylül 1957 tarihinde İstanbul’un 14. İlçesi olan Zeytinburnu Bizans Surları, Erikli Baba Türbesi, Yenikapı Mevlevihanesi, Kazlıçeşme, Merkezefendi Camii Türbesi Ve Çilehanesi, Dikilitaş, Derya-i Ali Baba Türbesi, Seyit Nizam Camii ve Türbesi gibi yapılara ev sahipliği yaparken birçok belediye başkanı da bu ilçeye hizmet etti.
Vefa borcu
Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları bugüne kadar eşine pek rastlanmayan bir çalışmaya imza attı. Genelde dönemin belediye başkanları kendisinden önce gelen belediye başknalarının yaptıkları bir kalemde siler adının dahi geçmesini istemez, hatta onun verdiği sokak ve cadde isimlerini değiştirir. Ancak Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın kendisinden önceki belediye başkanları Adil Emecan, Hasan Yılmaz, Muzaffer Çavuşoğlu'nu anmak ve icraatlarını ele almak için Zetinburnu Belediye Başkanları kitabını hazırladı. Zeytinburnu için yıllardır çalışan Murat Aydın, kitapta "İlçemize hizmet etmiş eski belediye başkanlarımızın katkılarını da unutmadık. Onlar Zeytinburnu’muzun hizmet hafızasında hep var olacaklar. Bu bakımdan Zeytinburnu’nda taş üstüne taş koymuş başkanlarımızı hatırlamak, bizim için bir vefa borcudur. Eski başkanlarımızın hatıraları, hizmet tecrübeleri ve eski Zeytinburnu serüvenlerini hakkıyla anmak, anlamak, bizim için ayrı bir memnuniyet vesilesi olacaktır" diyor.
Keçi otlatırdık
1994- 99 yıllarında belediye başkanlığı yapan Adil Emecan, kitapta eski Zeytinburnu'nu şöyle anlatıyor: "Bugünkü E-5 otoban güzergâhı, Topkapı’dan Küçükçekmece’ye kadar bomboştu. Asfalt yol boyunca geniş araziler, otlaklar, tarlalar vardı. Köyden yeni gelmiş olmanın etkisiyle de olsa gerek, babam bir kaç keçi almıştı. Keçilerimizi bugün Bakırköy Belediyesi’nin Botanik Park olarak düzenlediği alana götürürdük. Orada sürekli akan bir su kaynağı ve etrafında oluşan küçük bir gölet vardı. Keçilerimiz çevrede otlarken biz de gölette yüzerdik. Bizim keçi otlattığımız yerlerden Zeytinburnu tarafları görünürdü. Bazen bir taşın, tepeliğin üstüne oturur, uzun uzun bakar; sisler, tozlar, dumanlar arasında bir hayalet gibi uzayıp giden Zeytinburnu’nu seyrederdik. Zeytinburnu o zamanlar deri ve çimento fabrikalarının etrafında toplanmış, derme çatma bir işçi kasabasıydı. Bacalarından dumanların eksik olmadığı fabrikalara kamyonlar, bizim bulunduğumuz yerlerden sürekli toprak taşırdı."
İstifa ile tehdit ettim
Belediye başkanlığım süresince Zeytinburnu’nu sporun, sanatın ve kültürün konuşulduğu bir merkez haline getirmek için uğraşan Hasan Yılmaz, Zeytinburnu'na metro çalışmasının nasıl geldiğini "Eminönü, Sultanahmet, Beyazıt, Laleli, Fatih ve Fatih güzergahını takip ederek Zeytinburnu’na gelmesi planlanan tramvay hattı, maliyet hesaplamaları nedeniyle, Zeytinburnu’na girmiyor Çırpıcı kenarından E-5’e paralel uzanıyordu. Projenin bu halini görünce itiraz ettim. “Böyle bir hizmet yapılacaksa Zeytinburnu’nun bunun azami derecede faydalanması gerekir. Rauf Denktaş Caddesi’nde, İnönü Bulvarı’nda, 58. Bulvar’da, Nuri Paşa’da istasyonlar istiyorum” dedim. Nurettin Bey itiraz etti. Geri adım atmadım. Siyasi hayatımın bitmesine sebep olsa da ben bu işten vazgeçmeyeceğimi söyledim. Hatta bu talebimin dikkate alınmaması durumunda partiden istifa edeceğimi deklare ettim. Tramvay hattı E-5’e paralel gitmek yerine içeriye sokuldu ve Zeytinburnu’na beş istasyon yapıldı" sözleriyle anlatıyor.
Mantık ve sağduyu kalmamıştı
Üsküp doğumlu Muzaffer Çavuşoğlu, Yugoslavya idaresi nüfus cüzdanları üzerinde din ve milliyet hanesinden Türk-İslam ibaresi kalkacak yerine sadece Yugoslav yazılacak kararını alınca ailesiyle birlikte 1955'te İstanbul'a gelmiş. Asıl mesleği hekimlik olan Çavuşoğlu, 1984- 89 yıllarında Zeytinburnu belediye başkanlığı yapmış. 1960 ihtilali, 71 Muhtırası ve 80 darbesini yaşayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin o zor yıllarını "Bir sağcı solcuyu hemen öldürmek istiyor, yok etmek istiyor. Bir solcu sağcıyı görünce aynı şekilde yok etmek istiyordu. Mantık, sağduyu kalmamıştı" sözleriyle anlatıyor.
YENİŞAFAK
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.