Zeytinburnu’nda Çek Çekçilere kötü sürpriz
Zeytinburnu’nda Çek Çekçilere kötü sürpriz
Zeytinburnu’nun öncelikli sorunu olan trafik keşmekeşliğine bir de bu çek çeklerin trafiği eklenince sürücüler Zeytinburnu Belediyesi Çek Çekçilere dur demeye başladı.
Zeytinburnu’nun öncelikli sorunu olan trafik keşmekeşliğine bir de bu çek çeklerin trafiği eklenince sürücüler Zeytinburnu Belediyesi Çek Çekçilere dur demeye başladı.
Türkiye'de 200 aşkın geri dönüşüm tesisi kurulurken, toplanan çöpler yıllık 1,2 milyar TL'lik iş hacmi oluşturdu. Çöp toplayıcılarının aylık gelirleri bin ile 4 bin lira arasında değişiyor. İstanbul'da 100 bin Türkiye genelinde ise 200 bin civarında atık toplayıcısı bulunuyor. Zeytinburnu’nda ise neredeyse adım başı bir atık toplayıcı görmek mümkün.
Geçen yıl Beştelsiz Mahallesinde bir atık toplayıcının arabası trafik kazasına neden olmuş ve bu kazada bir kişi hayatını kaybetmişti. Zeytinburnu’nun öncelikli sorunu olan trafik keşmekeşliğine bir de bu çek çeklerin trafiği eklenince sürücüler isyan noktasına geliyor. İşte bu keşmekeşliğe ve Çek Çek terörüne Zeytinburnu Belediyesi dur demeye başladı. Pazar gününden itibaren Zeytinburnu Zabıtası Çek Çeklere göz açtırmıyor. Zabıtalar gördükleri anda Çeç Çeklelerin araçlarına el koyarak merkeze götürüyor. Zeytinburnu Haber Gazetesine ulaşan Çek Çekler ise Biz ekmeğimizi Çöpten çıkarıyoruz. Belediyenin Bizim ekmek paramıza göz dikmesi anlaşılır gibi değil diyorlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının şirketlere her yıl belli bir atığı geri kazandırma zorunluluğu getirmesi Türkiye çapında 200'ü aşkın geri dönüşüm fabrikası kurulmasına yol açtı. Adeta devasa bir fabrika gibi çalışan çöp toplayıcıları kendilerine ait bölgelerinde katı atıkları ayrıştırarak doğrudan ya da aracılar vasıtasıyla şirketlere satıyorlar. Aylık gelirleri ise ortalama 1000 ile 4000 TL arasında değişiyor. Atık kağıdın kilo başına kazancı 15 kuruş civarında. Ülkemizde atık kağıt birim fiyatı kalitesine göre değişmekle birlikte genellikle 0,1-0,2 dolar/kg arasında. Toplayıcılar ise, 3-5 kişi birleşerek depo kiralıyorlar ve buradaki atıkları ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırıyorlar.
Zeytinburnu Belediyesi 2013 Yılında Geri Dönüşüm Kampanyasıyla Çöpten yaklaşık 900 Milyon TL Para kazandı. Sokak toplayıcıları tarafından gerçekleştirilen bu kaçak toplama faaliyetleri ekonomi ve çevrenin korunmasına önemli katkılar sağlarken, Türkiye'de katı atık toplama sisteminin henüz kurumsallaşmadığını da gösteriyor. Belediyelerin bu yönde çabaları olsa da yetersiz seviyede kalıyor.
Zeytinburnu Belediyesi ise bu yönde diğer Belediyelerden bir adım önde. Esenler Belediyesinin 2010 yılında arabasıyla çöp toplayan 45 kişi belediye bünyesinde işe alarak hem sabit maaşa hem de sosyal güvenceye kavuşturmuştu. Bu kişiler atıkları, Esenler'deki tesislere getirerek belediyeye eleman ve maliyet avantajı sağlıyordu. Şimdi Zeytinburnu Belediyemiz,Esenlerin Belediyesinin uygulamaya başladığı bu Çeç Çelçeçileri işe mi alacak yoksa Zeytinburnu’nda faaliyet göstermelerine kesinlikler izin vermeyecek mi önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz.
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.