Av. Asım Güven: Emeklilerin Emlak Vergisi Muafiyetini kaldırdınız mı?
Av. Asım Güven: Emeklilerin Emlak Vergisi Muafiyetini kaldırdınız mı?
CHP Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi Av. Asım Güven 2023 Yılı Ocak ayı 2.Birleşimnde gündem dışı söz alarak Emlak vergisinden muaf bazı emekli vatandaşlarımızdan çeşitli gerekçelerle emlak vergisi muafiyetlerinin belediyemizce kaldırıldığına yönelik tarafıma bazı şikâyetler gelmektedir. Bununla ilgili Zeytinburnu Belediyesi yetkililerinden bilgi istedi…
CHP Zeytinburnu Belediye Meclis Üyesi Av. Asım Güven 2023 Yılı Ocak ayı 2.Birleşimnde gündem dışı söz alarak Emlak vergisinden muaf bazı emekli vatandaşlarımızdan çeşitli gerekçelerle emlak vergisi muafiyetlerinin belediyemizce kaldırıldığına yönelik tarafıma bazı şikâyetler gelmektedir. Bununla ilgili Zeytinburnu Belediyesi yetkililerinden bilgi istedi…
Emlak vergisinden muaf bazı emekli vatandaşlarımızdan çeşitli gerekçelerle emlak vergisi muafiyetlerinin belediyemizce kaldırıldığına yönelik tarafıma bazı şikâyetler gelmektedir. Gerekçe olarak il dışında arsalarının olması, köyde miras olarak kalan tarla ve evlerinin olması gibi gerekçeler gösterilmektedir. Aynı şekilde vatandaşlarımızın sosyal yardımları da kesilmektedir.Bu nedenle konu ile ilgili yasal düzenlemeler konusunda gündem dışı konuşma yapmak ihtiyacı hissettim. Emlak vergisi muafiyeti ile ilgili yasal düzenlemeler aşağıdaki şekildedir;
YASAL DÜZENLEME
2006/11450 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskene sahip olmaları halinde, bu meskene ait bina vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir. 38 seri no.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin “İndirimli Bina Vergisi Oranından Yararlanacak Mükellefler" alt başlıklı bölümünde, Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye'de brüt yüz ölçümü 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar yararlanacaklardır denilmektedir. Görüldüğü üzere gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli aylığı olanlar brüt 200 m²'yi geçmemesi, tek meskene sahip olunması ve meskenin Türkiye sınırları içinde bulunması halinde bina vergi oranı sıfır olacaktır, yani emlak vergisi ödenmeyecektir. Bu durumda ortada bir belirsizlik bulunmamakta, Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararı ile net bir şekilde ortaya konulmaktadır.Ancak yukarıda tanımı yapılan emekliler kendilerine ait olan ve belirli zamanlarda vakit geçirdikleri yazlık, kışlık vb. yerler ile köylerinde, memleketlerinde miras yoluyla vb. yollarla kendilerine kalmış ancak kullanmadıkları/kullanılacak durumda olmayan meskenler, belediyelerce ikinci bir mesken olarak değerlendirilip emlak vergisi ödemek durumunda kalınabilmektedir. 38 seri no.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin I/3 üncü bölümünün (d) fıkrasında bu konuda bir açıklık getirilmiştir. İlgili tebliğde mükelleflerin belirli zamanlarda dinlenmek amacıyla kullandıkları meskenler için indirimli vergi oranlarına tabi olmayacakları, ancak işyerleri, arsa ve arazileri varsa ve buradan bir gelir elde etmiyorlarsa indirimli vergi oranından (%0) yararlanmaya devam edeceklerini açıklamaktadır.İlave gayrimenkullerle ilgili gelir sağlanıp sağlanmadığı ile ilgili bilgiler ilgili muhtarlık ve Belediyelerden bilgi edinilmesi pekala mümkündür: Bir başka husus ise bina ve arazinin belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup/olmaması. Eğer ikinci bir bina ve/veya arsa,araziniz varsa ancak bunlar belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise Emlak Vergisi Kanununun 4/(u) ve 14/(g) maddeleri gereği kiraya verilmemesi şartıyla emlak vergisinden daimi muaf tutulacaktır
SONUÇ OLARAK:
Yukarıda yapılan açıklamalar ve bu konudaki yasal düzenlemeler çerçevesinde özetleyecek olursak: Emekli olmak, emeklinin başka bir gelirinin bulunmaması ve sahibi olduğu meskenin brüt 200 m2 yi geçmemesi halinde, indirimli vergi oranından yararlanabilirsiniz yani emlak vergisi ödemeyeceklerdir.Emekli olmak, başka bir gelirinin bulunmaması ve sahibi olduğunuz meskeniniz dışında gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip iseniz indirimli vergi oranından yararlanabilirsiniz yani, emlak vergisi ödemeyeceksiniz.Emekli olmak, başka bir gelirinin bulunmaması ve sahibi olduğunuz meskeniniz dışında dinlenme/tatil vb. amaçlarla sahibi olduğunuz yazlık, kışlık vb. yerler dolayısıyla emlak vergisinin ödenmesi gerekmektedir.Emekli olmak, başka bir gelirinin bulunmaması ve sahibi olunduğu meskeniniz dışında, belediye ve mücavir alan sınırları dışında sahip olduğunuz ikinci bir bina ve/veya arsa, araziniz varsa ve bunları kiraya vererek bir gelir elde etmiyorsanız bu ikinci bina ve/veya arsa, araziniz için emlak vergisi ödenmeyecektir.Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler belediye ve mücavir alan sınırları dışında olan bina, arsa ve arazilerini muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullandıkları binalar, veya ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisinden muaf tutulması gerekmektedir.Sosyal yardım alanlara gelince gelir getirmeyen metruk arazi dam gibi gayrimenkulleri baz alınarak sosyal yardımlarının kesilmesi de ciddi geçim sıkıntılarına sebebiyet vermektedir. Bu uygulamadan vazgeçilmesi araştırma yapılarak gerçekten gelir getiren bir kaynakları tespit edilmeden sosyal yardım kesilmemesi gerektiği kanaatindeyim.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.