Vefatının 60. Yılı Anısına, Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu” Başladı

Usta edebiyatçının eserleri, ilmi kişiliği, yaşam öyküsü ve akademik fikirlerinin ele alındığı sempozyumun açılışına; Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, Zeytinburnu Kaymakamı Zekeriya Güney, Zeytinburnu İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yeşilyurt’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve vatandaş katıldı.

*ÖMER ARISOY, “TANPINAR GİBİ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİ DÜZENLEDİĞİMİZ SEMPOZYUMLARLA ANIYORUZ”*

 Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, alanında uzman 28 akademisyen, edebiyatçı, kültür insanı ve araştırmacının sempozyumda konuşma yapacağının altını çizerek; ”Ahmet Hamdi Tanpınar şiirden, romana, öyküden makaleye ve edebiyat tarihine birçok alanda eser verdi. Usta yazar aynı zamanda akademisyen ve bir dönem milletvekilliği de yapmıştır. Tanpınar, kendisinden sonraki birçok insanı etkilemiş bir büyük romancımız, bir büyük edebiyatçımızdır." dedi.

Daha önce Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl, Cemil Meriç, Tarık Buğra, Kemal Tahir gibi önemli şahsiyetleri sempozyumlarla andıklarını vurgulayan Arısoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunların yanına Ahmet Hamdi Tanpınar'ı da eklemeyi doğrusu çok arzu ettik. Bu sempozyumdaki konuşmalar ve tebliğleri kitaplaştırarak onları kültür dünyamıza armağan ettik. İnşallah bu kitaplara ve sempozyumlara yenisini daha ekleyeceğiz. Bu zamana kadar yapılmış en iyi sempozyum olacağına inanıyorum. İlgi gösteren bütün sanatseverlere çok teşekkür ediyorum.”

*PROF. DR. NABİ AVCI “KÜLTÜR VE İRFAN PROGRAMLARI YAPMASINDAN DOLAYI ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUM”*

 Yoğun katılımın olduğu sempozyumun açılış konuşmalarını gerçekleştiren Prof Dr. Nabi Avcı kültür ve irfan programları yapmasından dolayı Zeytinburnu Belediyesi’ne teşekkürlerini ilettikten sonra sözlerine şöyle devam etti: “Beşir Ayvazoğlu'nun 'Ateş Denizi' romanını özellikle gençlerimize tavsiye etmek istiyorum. 1934'te İstanbul Üniversitesi'nin kapatılması ve hocaların büyük bir kısmının yaşadıkları bu kitapta anlatılıyor. O bakımdan bu kitabı vurgulamak istiyorum. Yine o ortamı ve o havayı çok güzel tasvir ettiği için Fikret Adil'in ‘Asmalımescit 74' kitabı, o ortamı hissetmek bakımından iyi bir okuma olur diye düşünüyorum."

Avcı, Tanpınar'ın yaşadığı ve yetiştiği çevrenin iyi anlaşılmasının Tanpınar'ı anlamak için en büyük etken olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: "Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dünyasını bu kelime çok güzel özetleyebilir diye düşünüyorum. Bir perde kapanıyor, yeni bir perde açılıyor. Kapanan perdenin gerisinde büyük bir tarih bir birikim var. Açılan ikinci perdenin gerisinden ne geleceği belli değil 1930'lar itibariyle… Nitekim ikinci perde açıldıktan sonra patlak veren ikinci dünya savaşı, onu izleyen soğuk savaş yani birinci perdenin gerisinde diyelim unsur tarih dolayısıyla bizim kadim medeniyetimizin unsurları ama ikinci perdenin ardında soğuk savaş ve Amerika. Bu iki dünyanın arasında Ahmet Hamdi Tanpınar. Bu bakımdan İntermezzo bu dünyayı tasvir ederken arada kalmış bu berzahı tereddüdü anlamak bakımından iyi bir giriş olur diye düşünüyorum"

*VEFATININ 60. YILINDA AHMET HAMDİ TANPINAR SEMPOZYUMU*

Türk Edebiyatı’na, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur, Beş Şehir gibi değerli eserler kazandıran yazar, şair ve edebiyat tarihçisi Ahmet Hamdi Tanpınar 21-22 Ocak tarihlerinde Zeytinburnu’nda düzenlenen bir sempozyumla anılıyor.

2 gün sürecek sempozyuma; içerisinde çok sayıda akademisyen ve araştırmacının yer aldığı 28 konuşmacı katılacak. Vatandaşların ücretsiz olarak katılabileceği sempozyum; Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nin Youtube kanalından da canlı olarak yayınlanıyor.