Pazarcılar Dernek Başkanı Selahattin Sert: Gerekirse Tezgâhlarımızı açmayacağız
‘ARTIK BU SAATTEN SONRA KİMSE PAZARCI ESNAFINI GÖRMEZDEN GELEMEZ’
Yazın bitmesine rağmen Semt Pazarlarında sebze ve meyve fiyatları istenilen seviyelere düşmedi. Vatandaş haklı olarak fiyatlara tepkisini gösterirken Pazarcı esnafı da vatandaşla karşı karşıya getirilmesine isyan ediyor. Zeytinburnu Pazarcılar Dernek Başkanı Selahattin Sert Cumhurbaşkanına, Hükümet yetkililerine seslenerek artık Hal mafyasına el atın dedi. Pazarcı esnafının hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Başkan Sert bırakın marketlerle uğraşmayı haftanın 7 günü halkın ayağına marketi getiriyoruz. Bizim sorunlarımızı çözün. Yerel seçimlerde AK Parti’nin İstanbul’u kaybetmesinin altında Pazarcı esnafının sorunlarına kayıtsız kalması yatıyor dedi.
‘PAZARDAKİ PAHALILIĞIN BİR NUMARALI NEDENİ HALDE BİZE YANSTILAN AĞIR FATURADIR’
Zeytinburnu Pazarcılar Dernek Başkanı Selahattin Sert açıklamalarını şöyle sürdürdü. ‘’En büyük sorunumuz Bayrampaşa halindeki masraflarımız. Koli parası olsun, Kasa parası olsun bize masraf biniyor bizde mecburen vatandaşa yansıtmak zorunda kalıyoruz. Domatesi Beş liraya satmamız lazım ama şuan altı, yedi lira olarak satıyoruz. Artık devletimizin el atması gerekiyor. Biz bıktık masraftan şu an bin sandık var iki buçuk, üç milyar maliyeti oluyor. Poşeti vatandaş marketten parayla alıyor bizde bedava, günlük bir buçuk milyar poşet parası veriyoruz.
‘BAYRAMPAŞA HALİNDEKİ MAFYA VARİ YÖNETİME BİRİLERİ DUR DEMELİDİR’
En büyük sıkıntımız Bayrampaşa Halindeki mafya vari tutum. Artık buna yetkililerin dur demesi gerekiyor. Yüksek miktarda Hamaliye parası var. Adamlar domatesi getirip bırakıyorlar bizden sandık başı iki lira alıyorlar. Bizim pazarcılarımızın oturmaya evi yok, kırk yıldır pazarcıyım bir dairem var ve ben kirada oturuyorum masraftan çıkamıyoruz bunu da ister istemez vatandaşa yansıtıyoruz. Vatandaş da ne yapacak adam çıkıyor televizyona tarlada beş lira, pazarda on beş lira aslında iş öyle değil biz pazarcı olarak bir lira karımız var. Vatandaş gariban paraya bakıp geçiyor biz görüyoruz. Halimizi ama devletimizin artık el atması gerekiyor bıktık gerçekten biz esnaf değil miyiz bizi insan yerine koymuyorlar.
‘HALDE ÇALIŞAN ADAMIN MAAŞI PAZARCI ESNAFI ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLDİR’
Zeytinburnu Pazarcılar Dernek Başkanı Selahattin Sert Haldeki çalışan işçinin maaşın zorla bize pazarcı esnafına ödettiriyorlar. Halde Çalıştırdığı işçinin parasını biz ödüyoruz. Sigorta yapmıyorlar yazık günah kardeşim vatandaş zor geçiniyor, aldığı para belli. Ticaret bakanımızın, Cumhurbaşkanımızın artık dur demesi gerekiyor.
‘EĞER SORUNLARIMIZI ÇÖZMEZLERSE PAZAR TEZGÂHLARIMIZI AÇMAYACAĞIZ’
Biz gerekirse pazar açmayacağız, öncü olacağız. İstanbul'da pazar kurmayacağız. Odamız var, oda başkanımız var her zaman resmi kurumuz rica ediyoruz. Cumhurbaşkanımız market kuruyor market kurmaya gerek yok. Dün yedi liraya satıyorduk bugün altı liraya satıyoruz artık önlem alınması gerekiyor. Bayrampaşa’ya el atsın yeter bu işler çözünür. Bir dükkân yirmi trilyon olmuş Bayrampaşa’da nerden geldi para biz göremiyoruz, kazanamıyoruz gelsinler takip etsinler maaşımızı. Vatandaş diyor ki bademle, domatesi ayrı koy biz günlük bir buçuk milyar poşet parası veriyoruz. Devletten büyük devlet yok ben bunu her zaman söylüyorum. İBB'yi neden kaybetti pazarcı esnafını görmezden geldiği için. Artık hiç kimse bizi görmezden gelemeyecek dedi.
PAZARCI ESNAFIDA NAKLİYE VE HAMALİYE ÜCRETLERİNE SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Zeytinburnu Semt pazarlarında esnaflık yapan Nejdet Bulan; enflasyondaki artışı tane hesabıyla yaparak, bir domates, bir salatalık, üç biber, bir kabak, bir patlıcanın 12.5 lira olduğunu belirterek, “Bunu asgari ücret düzeyinde düşünün. 4 kişilik bir aile bu ürünleri 4 adet alsa sadece 50 TL para düşüyor. Aylığa vurduğunuz zaman sadece 4 domatese, 4 salatalık, 4 patlıcan, 4 kabak 8 bibere verilecek para. Bir de bunun üzerine Haldeki hamaliye ücretleri ve KDV bindirmesi var. Ne vatandaşın ne de pazarcı esnafının dayanacak gücü kalmadı dedi.
Bir başka Pazarcı Esnafı Kerim Gördeğir ise geçen yıl 1 TL olan bir adet Mısır bu yıl 8 TL olmuş tam 8 kat artmış biz bunu vatandaşa nasıl anlatacağız. Bunun altındaki en büyük sebep akaryakıt zamları ve nakliye ücretleridir. Ülkemizde çok yüksek derecede ekonomik kriz var. Vatandaş artık bir karpuz alırken değil, çeyrek karpuz alırken hesap ediyor. Vatandaşta para pul kalmadı. Yarım karpuz alınmaz mı? Ülke bu duruma gelmiş. 2 tane 2 tane alıyordu vatandaş, şimdi çeyreğini alamıyor dedi.
Pazardan alışverişe gelen Şerife Şengül ise daha bir yıl önce 50 TL ile Dünyayı alıyorduk şimdi 400 TL ile birkaç parça alabiliyoruz. Bu pahalık nedir. Sorsan marketlerde indirim yaptılar gittik. Markette alandan çok bakan var. Kuruş kuruş indirmişler. Millet uzun kuyruklarda saatlerce bekliyor bir şey almadan geri dönüyor dedi.