ÖZ-AY TEKSTİL VE AHMET TOPO-SÖYLEŞİ

ZEYTİNBURNUHABER GAZETESİ ÖZEL RÖPORTAJ

Ahmet TOPO kimdir?

1973'te Sivrice Kamışlık Köyü'nde doğdum..1984 Yılında İstanbul Zeytinburnu’na gelerek bir tekstil firmasında çalışmaya başladım. Birkaç işyeri değiştirdikten sonra en son amcam Raşit Top'un yanında çalıştım. Daha sonra askere gittim. Vatani görevimi yaptıktan sonra 1993 Yılında İstanbul’a döndüm ve kendi iş yerimi kurdum. Halen kurmuş olduğum Öz-Ay tekstil şirketinin genel koordinatörlüğünü yürütmekteyim.

Öz-Ay tekstil ne zaman kuruldu.?

Öz-Ay Tekstil'de1993 yılında ilk önce kırpıntı fireyle işe başladık,1999'da kumaş sektörüne yöneldik ve al-sat yapmaya başladık. 2000 senesinde kendi üretimimize başlayarak sektörün önde gelen firmaları arasına girdik. Halihazırda tekstil sektöründe 100 personelimizle hizmet vermekteyiz.


Niçin Tekstil ve Kumaşçılık?

Tekstil ve kumaşçılık büyüklerimizin yani Zeytinburnu’na yerleşen babalarımızın ve akrabalarımızın tercih ettiği bir sektördü.Daha önce de büyüklerimizin yanında çalıştığımız için bize de bu iş sıcak geldi. Bizde baba mesleğini sürdürmek adına bu sektöre girdik ve işlerimizi geliştirdik.

İhracat yapıyor musunuz?

Balkan ülkeleri, Rusya ve Makedonya’da tekstil kolunda iş yerlerimiz var aynı zamanda da bu ülkelere ihracat yapıyoruz.

Zeytinburnu ve Tekstil Sektörü denince bizimle ne paylaşmak istersiniz?

Malumunuz İstanbul Türkiye’nin gözbebeği mega kenti. Bu mega kentin çok ciddi bir sanayi düzeyine yaklaşan ekonomiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Zeytinburnu İlçemiz ise son 10 yılda çok yol aldı..Artık Zeytinburnu bir gecekondu semti değil, İstanbul’un en gözde ilçelerinden bir tanesi. Zeytinburnu’nun bir başka yönü ise tekstil sektörü. Zeytinburnu iplik, dokuma ve hazır giyim olmak üzere hem iç piyasada hem de ihracat olarak çok üst seviyelerde. Bir dönem deri başkenti olarak bilinen Zeytinburnu artık tekstil ile anılıyor..Amatör olarak üretim yapan konfeksiyonların çoğu profesyonel üretime geçtiler. Zeytinburnu’nda çoğu firma artık ihracat yapıyor..

Büyük Marka firmalara kumaş satıyor musunuz?

Elbette satıyoruz çünkü ilkelerimizden birisi markalaşma adına güzel şeyler yapmak, örneğin Naf-Naf, LCW ve ihracat yapan bir çok başka büyük fırmalarla da çalışıyouz..

Satış stratejinizi nasıl belirliyorsunuz?

Öz-Ay Tekstilin olmazsa olmazı kaliteden ödün vermeyen tavrı, müşteri ile birebir hizmet diyalogu ve altına imzasını attığı bütün sözleri zamanında yerine getirmesidir.

Girişimci bir insan olarak girişimcilik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Girişimcilik bence başarma duygusuyla iç içe bir duygu. Sizin hayal ettiğiniz bir şeyler mutlaka vardır ama hayal ettiğiniz şeyleri ne kadar uygulayabiliyorsanız o kadar başarılı olursunuz. Bana göre, burada önemli olan yapmış olduğunuz bu çalışmaların içinde gerçekçi bir yapılanma olmasıdır. Ekibinizle birlikte hedeflerinizi ortaya koyup bu hedeflere tüm ekibin inanmasını sağlamalısınız. Tek başına başarılı olmanız mümkün değil. Hep birlikte neler yapabileceğiniz ve neler yapmanız gerektiği konusunda hedefleri belirleyip o hedeflere inanmak girişimcinin içinde bulunması gereken ve sağlaması gereken bir durum.

Başarılı bir iş adamı olmanın sırları nelerdir?

Başarının sırrını tanımlamak aslında zordur. Bu bir süreçtir. Öncelikle çok çalışmak gerekiyor. Ayrıntıları küçümsememek ve bu işin bir takım işi olduğuna inanmak gerekiyor. Aynı zamanda eğitim çok önemli. Sektörle ilgili dünyadaki tüm gelişmeleri, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan avantajlar ve dezavantajları, teknikleri, işin dününü, bugününü ve geleceğini yakından takip etmek zorundasınız. Bulunduğunuz konumdaki görev ve sorumluluklar neyi gerektiriyorsa onları yapmanız gerekir. Görev sadece bir kartvizit taşımak değildir.

Sizi diğer markalardan farklı kılan özellikler nelerdir?

Hangi sektörde olursanız olun yaptığınız işte farklılığınızı ortaya koymanız gerekir. Bunun için ise yaptığınız işe bir küresel bakış açısı getirmek, bir vizyon katmak, vizyon katarken de farklılaşmayı ortaya koymak ve bunu stratejik olarak değerlendirerek kendinize özgü bir kimlik kazanmak gerekli. Sürekli gelecek kurgusuyla ilgili planların ve alt yapı çalışmalarının içinde olmak önemli. Hepsini değerlendirirsek yenilikçi bir anlayış, stratejik bir yol haritası, küresel bir anlayış ve vizyon konusunda da her zaman için değişime anında ayak uydurabilecek esneklik ve alt yapı şart.

Bu sektörde başarılı olmanın sırları nedir?

Hiçbir zaman bulunduğunuz yere güvenmeyeceksiniz. Durduğunuz zaman düşersiniz diye bir deyiş var. O yüzden hep çalışmaların öncüsü olacaksınız.

Hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz bir amacınız var mı?

Şu andaki amacımız bir dünya şirketi olmaktır. Bu konuda da geçmişte yapmış olduğumuz çalışmaların doğru olduğuna inanıyorum.

Türk Lirası’nın son dönemde değerlenmesi hazır giyim sektöründe ihracatı nasıl etkiledi?
Tabii ki bu toplam ihracatı, dış ticaret açığını etkileyen bir unsurdur. Bugün, hazır giyim ihracatında son üç yıldır yakalanılan bir artış ivmesi var. Temennimiz bunun devam etmesidir. Bugün itibariyle Türk Lirası’nın %48 değer kazandığını görüyoruz. Bu durum ihracattaki rekabet avantajını ortadan kaldırıyor ve ithalatı daha cazip hale getiriyor. İthalatın daha avantajlı bir konuma gelmesi dış ticaret dengelerini etkileyecek bir unsurdur.Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesi politikalarının sonuçlarını hep birlikte bekleyip göreceğiz.

WWW.ZEYTİNBURNUHABER.ORG