Oy kullanırken dikkat
YSK oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? 30 Mart Yerel Seçimlerinde nerede oy kullanacağım? tıkla öğren! YSK 2014 oy verme işlemleri ve zarf renkleri hakkında açıklama yaptı 30 Mart 2014 Pazar Oy Verme Günü... 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde üç ayrı renkte zarf kullanılacak.
YSK nerede oy kullanacağım 2014 30 Mart Yerel seçimleri seçmen sorgulama ekranı (www.ysk.gov.tr)
Seçmen Kağıdı Gelmeyen Vatandaşlar Muhtarlıklara Gidiyor..30 Mart günü yapılacak olan yerel seçimler öncesi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde seçmen kağıtlarının evlerine gelmediğini belirten vatandaşlar muhtarlıklara giderek nerede oy kullanacakları hakkında bilgi alıyor.
- 30 Mart günü yapılacak olan yerel seçimler öncesi Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde seçmen kağıtlarının evlerine gelmediğini belirten vatandaşlar muhtarlıklara giderek nerede oy kullanacakları hakkında bilgi alıyor.
Seçimlere kısa bir zaman kala evlerine seçmen kağıtlarının gelmediğini belirten vatandaşlar bu konuda dağıtım yapan kişilerden son derece şikayetçi olduklarını belirtti. Vatandaşlar, "Eskiden seçim zamanlarında mahalle muhtarları evlerimize gelerek seçimde nerede oy kullanacağımızı gösteren bilgi kağıtlarını getiriyorlardı. Bu sene edindiğimiz bilgiye göre bu kağıtları memurlar dağıtacakmış fakat daha elimize geçen bir seçim bilgi kağıdı gelmedi" dedi.
Kendilerine gelen vatandaşlara yardımcı olan muhtarlar internet aracılığı ile vatandaşlara nerede hangi sandıkta oy kullanacaklarını gösteriyor.
YSK kesinleşmiş aday listelerini açıkladı. Seçim yapılacak çevreleri de yayımlayan YSK, il, ilçe seçmen ve sandık sayıları, muhtarlık, belde, köy seçmen ve sandık sayıları ve siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralarını da açıkladı.Nerede oy kullanacağım diye artık araştırma yapmanız çok kolay....
YSK, 30 Mart 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde kimin, nerede oy kullanacağım diye merak edenler için ayrıntılı bilgiyi internet sitesinden açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde İl ve İlçe Seçim Kuralları tarafından kesinleşmiş olan aday listelerini açıkladı.
YSK OY KULLANMA YERİ SORGULAMA
Nerede oy kullanacağım karmaşasına artık son!
Seçim yapılacak çevreleri de yayımlayan YSK, il, ilçe seçmen ve sandık sayıları, muhtarlık, belde, köy seçmen ve sandık sayıları ve siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralarını da açıkladı.
Yüksek Seçim Kurulu Sandık Öğrenme-YSK Seçmen Sorgulama 30 Mart(www.ysk.gov.tr)
Siyaset Seçimlerde hangi renk zarf neyi temsil ediyor (Yerel Seçim)
Seçimlerde hangi renk zarf neyi temsil ediyor (Yerel Seçim)
Yüksek Seçim Kurulu’nun 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin bazı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.
Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak. Sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek. İşte detaylar..
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK)30 Mart 2014 pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimlerinde sandık kurullarının görev ve yetkilerini gösterir genelgesi Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.
Genelge, il genel meclisi üyelikleri, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyelikleri, mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti üyeliği, köy muhtarı ve ihtiyar meclisi üyeliği seçimlerinde; sandık kurullarının görev ve yetkilerini, uygulayacakları işlemleri, oy verme şekillerini, şikayet ve itirazlar ile bunların incelenme usullerini kapsıyor.
Genelgeye göre, bina sorumluları getirilen oy sandıkları ile oy verme kabinlerini imza karşılığı alacak sandık kuruluna yardım edecek. Seçimde kullanılacak masa, sıra, sandalye gibi araç ve gereçleri temin edecek.
Oy verme günü, oy vermenin başlama saatinde görev yerine gelmeyen sandık kurulu başkanını ilgili ilçe seçim kuruluna bildirecek. Sandık sonuç tutanaklarının onaylı birer suretlerinin bir hafta süre ile ilan yerinde asılı kalmasını sağlayacak.
ENGELLİ SEÇMENLER İÇİN SANDIKLAR UYGUN YERLERE KONULACAK
Sandık kurulu üyeleri göreve gelmez ya da sandık başında, oy verme başlamadan önce veya oy verme sırasında, sandık kuruluna dahil siyasi parti üyelerinden biri veya birkaçı görevini yapmazsa, ceza hükümleri saklı kalmak üzere, yerine siyasi parti yedek üyelerinden birini getirecek.
Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi veya bırakıp gitmesi halinde, yerine kurulun partili olmayan ve kurs gören üyesi, bu da yoksa üyelerden en yaşlısı başkanlık edecek.
GEÇMİŞ DÖNEMLERE AİT SEÇİM SONUÇLARI TIKLA ÖĞREN
Sandığın konulacağı yerlerin belirlenmesinde, seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi göz önünde bulundurulacak.
Engelli seçmenlerin kayıtlı olduğu sandık seçmen listelerine ait sandıklar, bunların rahatlıkla ve kolaylıkla oy kullanmalarını sağlamak amacıyla binaların uygun yerlerine konulacak.
Kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle, karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına ve mabetlere sandık konulamayacak.
Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin görülmesine imkan bırakmayacak elverişli bir durumda olacak.
Kapalı oy verme yerlerinde, köy ve mahalle seçimleri için oy pusulası olarak kullanılacak beyaz k‰ğıtlar, masa ve ıstampa bulundurulacak.
-BELEDİYEYERDE MAVİ, İL GENEL MECLİSİ ÜYELİKLERİNDE TURUNCU ZARFLAR KULLANILACAK-
Basın mensupları sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde edebilecek. Siyasi partilerle, bağımsız adayların sandık başlarında görevlendirecekleri müşahitlerin, kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan ergin kimselerden olması şart olacak.
Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.
Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına ait olacak. Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyeleri tarafından, derhal kolluk güçleri çağrılarak sandık çevresinden uzaklaştırılacak.
Sandık çevresinde bir suç işlenmesi halinde, sandık kurulu, durumu tutanağa geçirecek ve ilgili hakkında işlem yapılmak üzere kolluk güçlerini çağıracak.
DOGU VE GÜNEYDOĞUDA OY VERME SAATLERİ 07.00-16.00 ARASINDA OLACAK-
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakk‰ri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde de oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasında yapılacak.
Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.
Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamayacak.
Okuma - yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verece ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Yanında kimliğini belli eden belge bulundurmayan seçmen oy kullanabilecek.
-İLK OY İL GENEL MECLİSİ ÜYELİĞİ İÇİN ATILACAK-
Seçmenler önce il genel meclisi üyeliği, daha sonra Belediye başkanlığı (büyükşehir d‰hil) ve belediye meclisi üyeliği andından da köy veya mahalle muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak.
İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin Turuncu renkli birleşik oy pusulası Turuncu renkli zarfa, belediye başkanlığına ilişkin Mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin Sarı renkli birleşik oy pusulası Mavi renkli zarfa atılacak.
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulasını mavi renkli zarfa, köy seçimlerinde köy muhtarı ile ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası ise mor renkli zarfa konularak oy kullanılacak. Seçmene, mahalle ve köy seçimlerinde sadece oy zarfı verilecek mühür verilmeyecek. Oy sandıkları saat 17.00’den önce açılamayacak.
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy sandıkları saat 16.00’dan sonra açılacak.
Seçmenin kimlik tespitinde;
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan;
Nüfus cüzdanı,
Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı,
Pasaport,
Evlenme cüzdanı,
Askerlik belgesi,
Sürücü belgesi,
Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki
belgelerden birinin ibrazı gerekmektedir.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâgıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87).
Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87, 91).
Seçmenler oylarını aşağıdaki sırada kullanacaklardır;
TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin TURUNCU renkli birleşik oy pusulası TURUNCU renkli zarfa;
MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulası MAVİ renkli zarfa;
MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası MOR renkli zarfa
Siyasi Partilerin Birleşik Oy Pusulasındaki Yerleri27 OCAK 2014
27 Ocak 2014 Pazartesi günü siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak siyasi parti temsilcileri huzurunda ad çekme (kura) işlemi gerçekleştirilmiştir.
Kura sonucu, birleşik oy pusulasının solundan sağına doğru siyasi partilerin sıralaması aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
1. Hür Dava Partisi
2. Demokratik Sol Parti
3. Alternatif Parti
4. Doğru Yol Partisi
5. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi
6. Halkın Kurtuluş Partisi
7.Türkiye Komünist Partisi
8. Genç Parti
9. Büyük Birlik Partisi
10.Adalet ve Kalkınma Partisi
11. Muhafazakar Yükseliş Partisi
12.Yurt Partisi
13. Demokrat Parti
14.Emek Partisi
15. Özgürlük ve Dayanışma Partisi
16. Millet Partisi
17. Saadet Partisi
18.Hak ve Özgürlükler Partisi
19. Liberal Demokrat Parti
20. Barış ve Demokrasi Partisi
21. Bağımsız Türkiye Partisi
22.İşçi Partisi
23. Halkların Demokratik Partisi
24. Cumhuriyet Halk Partisi
25. Hak ve Eşitlik Partisi
26.Milliyetçi Hareket Partisi