Op. Dr. Mücahit Altınışık: Bahar Nezlesi Deyip Geçmeyin!
ALLERJİK RİNİT (SAMAN NEZLESİ) NEDİR?
Özel Sante Plus Hastanesi KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık , Allerjik rinit, hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterize bir hastalıktır. Sıklıkla göz, burun ve damak ve kulak kaşıntısı eşlik eder. Genellikle ilk belirtiler çocukluk ve genç erişkin çağda ortaya çıkar. Çoğunlukla ömür boyu sürer. Allerjik rinitli kişilerde astım, egzema, ürtiker, kontak dermatit gibi alerjik hastalıkların görülme sıklığı daha fazladır. Alerjik rinitli hastalarda yaklaşık % 50 pozitif aile hikayesi vardır.
ALLERJİK RİNİTİN KAÇ TİPİ VARDIR?
Günlük pratikte sık olarak; bahar mevsiminde görülüyorsa “mevsimsel”, tüm yıl boyunca görülüyorsa perenial (yılboyu) allerjik rinit olarak sınıflandırılır. Mevsimsel alerjik rinit şikayetleri genelllikle polen mevsimi olarak tanımlanan “Nisan-Temmuz” döneminde ortaya çıkar ve her yıl aynı dönemde tekrar eder.
ALLERJİK RİNİTİN NEDENLERİ
Allerjik rinitin en önemli nedeni havadaki çiçek ve ağaç polenleridir. Mevsimsel allerjik rinite özellikle bahar aylarında ortaya çıkan ağaç polenleri neden olur. Tüm yıl devam eden allerjik rinit ise hamam böcekleri ve ev tozu akarlar neden olabilir. Evde köpek, kedi, kuş gibi hayvanları beslemek allerjik rinitin şiddetini arttırabilir
ALLERJİK RİNİTİN BELİRTİLERİ
Alerjik rinitte en sık rastlanılan belirtiler; hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı, koku ve tat bozuklukları, yumuşak damakta kaşıntı, kulak kaşınıtısı ve baş ağrısıdır. Belirtilerin periyodik olması, bu belirtilerin bazı ortamlarda ve zamanlarda ortaya çıkıp bazen de kaybolması alerjik rinitin özelliklerindendir. Tedavi edilmeyen hastalarda rahat nefes alamama nedeniyle uyku bozuklukları görülebilir. Çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, sınav başarısızlığı ve özgüvende azalma olabilir.
ALLERJİK RİNİTİN TANISI NASIL KONUR?
Allerjik rinit tanısında en önemli nokta hastanın hikayesidir. Kan veya deriden yapılan allerji testleri ile rinite neden olan allerjik ajan ortaya çıkarılabilir. Ancak testlerin sonuçları negatif olsa bile, hastada görülen belirtilerle de teşhis konulabilir.
ALLERJİK RİNİTİN TEDAVİSİ
KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık , Allerjik rinitin tedavisinde bulguları tetikleyen alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi esastır. Birçok hastanın şikayetleri bu şekilde kontrol altına alınabilir. Birinci basamak tedavi alerjenden kaçınma ve çevre kontrolüdür. Bu yöntem en çok ‘ev içi alerjenler’ olarak bilinen ev tozu akarları, hayvan türü, hayvan salgıları ve mantarlara karşı hassasiyeti olan hastalarda yararlıdır. Ev tozu akarlarından korunmada bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Yünlü yatak, yorgan, halı ve tüylü oyuncakları evde bulundurmamaya, yatak ve yastık kılıflarını haftada bir kez sıcak suyla yıkamaya özen gösterilmelidir. Oda içinde mümkün olduğunca az mobilya bulundurulmalıdır ev hemen her gün temizlenmeli, havalandırılmalı ve tüm zemine halı serilmemelidir. Özellikle yatak odası ve kullanım alanı içerisinde çamaşırların kurutulmaması önemlidir dedi.
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL