Kazlıçeşme'den tarih fışkırıyor..
Kazlıçeşme Sanat Merkezi'nde restorasyon çalışmaları esnasında yaklaşık 86 metrekarelik bir zemin mozaiği 2017 yılında keşfedildi.Ardından başlanan arkeolojik kazı çalışmalarında bugün itibariyle 186 metre karelik mozaik bir zemin keşfedilmiş oldu.Keşfedildiği andan itibaren uzamanlar tarafından titizlilikle yürütülen kazı çalışmaları, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiriliyor. İstanbul'da sur dışında bu ölçekte bir zemin mozaiğinin bulunması bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Söz konusu arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle Zeytinburnu Belediyesi tarafından İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na bir konservasyon ve mimari proje sunuldu. Yapılan çalışmalar neticesinde Geç Roma - Erken Bizans dönemine ait döşemenin hemen hemen 4'te 3'ü ortaya çıkarıldı. Arkeolojik çalışmaların ardından yapılan son kazılarda bulunan 2. yüzyıla tarihlendirilen lahit ve sandık tipi mezarlar da görülebilecek.
Lahit içinde bulunan altın sırmalı mor bir kadife örtü üzerinde bulunan erkek ve kadın kemiklerinin analizi TÜBİTAK ve ODTÜ uzmanları tarafından incelenecek. Çalışmalar tamamlandığında Kazlıçeşme Mozaik Müzesi vatandaşların ziyaretine açılacak. Şu an yürütülen çalışmalarda müzenin yapısal inşaatı tamamlandı. Mozaiklerin restorasyonu ise tamamlanmak üzere. Kazlıçeşme Mozaik Müzesi projesini Mimar Celalettin Çelik hazırladı. Yapılan tüm çalışmalar ise Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayı ile devam ediyor