İsveç Tarzı Sürdürülebilir Kalkınma’ Konferansı ZKM’de yapıldı
‘İsveç Tarzı Sürdürebilir Kalkınma - Türk Belediyeleri bundan nasıl faydalanabilir?’ konulu konferanslar dizisinin ilki Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Konferansa, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İsveç Başkonsolosu Torkel Stiernlöf, Zeytinburnu Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Moderatörlüğünü Dr. Caner Zanbak’ın yaptığı konferansta konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, belediye olarak çevreyi oldukça önemsediklerini belirterek, “Bizim gibi tüm belediyelerde bu konu üzerinde hassasiyetle duruyor. AB dönem başkanı olan İsveç’in en çok gündeme getirdiği konu çevredir. AB yolunda ilerleyen ülkemiz de çevre konusunda tabiri caizse tüm ödevlerini yerine getiriyor” dedi.
Çevrenin insan üzerindeki büyük etkileri olduğunu ifade eden Başkan Aydın, “Son günlerde çevre ile ilgili değişimin etkilerini hep birlikte yaşıyoruz. Bunu geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde gördük. Burada yağan yağmuru tahliye etmek hiçbir alt yapı çalışması ile mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Çevrede olumsuz manada yaşanan değişim için önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Başkan Aydın, şunları söyledi, “Çevreye ve insana saygının gereği geri dönüşüm projesini önemsiyoruz. 2007 yılında Stockholm Belediyesi ile başlattığımız süreçte istediğimiz noktaya henüz gelmedik ama Türkiye’de bu konuda en ileride olan belediyeyiz. Çevre konusunda her zaman duyarlı olan ve çalışmalarımızda yanımızda olan İsveç’in Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu yetkililerine teşekkür ediyorum. Bu birliktelik bize önemli deneyim kazandıracaktır”
İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu Torkel Stiernlöf ise çevre sorunları için derhal ve etkin önlemler alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Sorumlu kişiler ve liderler, boşa geçirecek zamanımızın olmadığının farkındalar. Kopenhag’da somut eylemler belirlenmeli ve bunlar daha sonra kesinlikle gerçekleştirilmelidir. Gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkeleri suçlarken, gelişmiş ülkelerde yaşadığımız finansal kargaşa döneminde, iklimin kurtarılmasına güçlerinin yetmeyeceğini vurguluyor. Bunların ikisi de yanlış. Birincisi, gezegenimizin bunu kaldırması mümkün değil. Ekosistemimiz tehlike altında. İkincisi, iklim ve ekonomi arasında aynı yönlü bir bağlantı bulunuyor” diye konuştu.
2006’da, Dünya Bankası ekonomisti Nicolas Stern’in, iklim değişikliğinin maliyeti ile hakkında hazırladığı raporda, iklim ve ekonominin birbirinden ayrı şeyler olmadığına vurgu yaptığına değinen Stiernlöf, şöyle konuştu; “İklim değişikliğinin zamanında durdurulmaması halinde dünya gayrisafi yurtiçi hasılanın beşte bir, yani %20 azalabileceğini öne sürüyordu. Bir karşılaştırma yapacak olursak bu, dünya savaşının maliyetine eşittir. Somut bir örnek vermek gerekirse, İsveç ekonomisi 1990’dan bu yana %46 büyürken, karbondioksit emisyonları %9 azalmıştır. Dolayısıyla, ekonomik büyümenin mutlaka kirliliği arttırması gerekmez. İsteksiz davranan sanayilerin ilgi göstermesini sağlamak için emisyon vergisi uygulanması gerekmiştir. Emisyon üretmek üretim metotlarını değiştirmekten daha maliyetli olduğunda, işler değişmeye başlar. Kirlilik azaltılacaktır”
İnsanların, yetkililerin çocuklarına ve torunlarınıza miras bırakacağı çevre için endişe içinde olması gerektiğini ifaden eden Stiernlöf, sözlerini şöyle tamamladı; “Farklı sorunlar konusunda iyi çevresel çözümler bulmak için göstereceğiniz çabalar, İsveç’in de kararlı bir şekilde desteklediği Türkiye’nin AB üyesi olması için atılacak yeni adımların önemli bir parçası olacaktır”
Sürdürülebilir kalkınmanın İsveç modeli hakkında bir sunum gerçekleştiren İsveçli uzman Rolf A Karlson da yasa çıkarmanın mevcut sorunları çözmeyeceğini asıl zorluğun bunları uygulamak olduğunu söyledi.
İSTAÇ A.Ş. Proje Müdürü Dr. Oğuz Can’ın ‘ Yerel Yönetimler ve Sürdürülebilirlik’ konulu konuşmasının ardından, Zeytinburnu Belediyesi Yerel Kalkınma ve AB İlişkileri Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Zehra Taşkesenlioğu, Zeytinburnu Belediyesi’nin 2005 yılında başlattığı Geri Kazanım Projesi, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Alişan Koyuncu temiz su ve atık su yönetimi ve İBB Atık Yönetimi Dr. Eyüp Nafiz Korkut da katı atıklar konusunda İBB tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Konferansın öğleden sonraki bölümünde ise İsveçli ve Türk uzmanlarla üreticilerin buluştuğu istasyonlarda, İsveç çevre koruma yaklaşımları ve şehirlerin sürdürülebilir kalkınması, katı atık yönetim uygulamaları, enerji üretimi teknikleri ve risk yönetimi planlaması ile ilgili konular hakkında sunumlar yapıldı.
Başkan Aydın, İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu Torkel Stiernlöf’e konuşmasının ardından günün anısına ebru ve plaket hediye etti.
www.zeytinburnuhaber.org