Perişan Baba Tekkesi

İlçede barış ve kardeşlik herkes için hayat buluyor Tarih boyu farklı kültürlere ev sahipliği yapan Zeytinburnu çağdaş, modern ve değerlerine sahip çıkan bir ilçe olarak dikkat çekiyor. Perişan Baba Tekkesi'nden mezarlıklarına kadar tam anlamıyla kültürlerin beşiği olan Zeytinburnu hoşgörü ve uyumun çıkış noktası konumunda

Zeytinburnu farklı kültürlere ev sahipliği yapan nadide bir ilçe. Yaşam biçimleri farklı olsa da birçok kültür ve dinin konuşlandığı Zeytinburnu bu çağdaş yapısıyla öne çıkıyor. Bir yanda camii, diğer yanda kilise... Tarih boyunca her türlü medeniyete kapılarını açık tutan ilçede dil, din ya da ırk ayrımı yapılmadan bir kardeşlik havası esmeye devam ediyor. Bu nedenle her türlü tarihi ve kültürel eserlere sahip çıkan Zeytinburnu Belediyesi, bu kültürel varlıkları gelece taşımak için gereken yatırım ve özveriden ödün vermiyor. Bir sahil kasabasını andıran ilçede sokakları sessiz sedasız dolaşırken kentin gizemli uyumuna tanık oluyorsunuz. Bir yanda modern yaşamın getirdiği çok seslilik, diğer yanda yılların izini üzerinde taşıyan tarihi değerler. Kentin içinde yaşanan bu gizemli uyum aynı zamanda korkunç bir devinim olarak çıkıyor karşınıza. Yerli ve yabancı turistlerin gündeminden hiç düşmeyen Zeytinburnu, aynı zamanda yüzünü dünyanın gelişmişliğine dönmüş ve kentlilik bilincinin yeniden tanımlandığı, yıllarca din ve kültür kardeşliğinin başrolü oynadığı şirin bir ilçe olarak bütün değerlerini geleceğe taşıyor.

Perişan Baba Tekkesi kültür yuvası

Erikli Baba'nın İstanbul'un fethine katıldıktan sonra bu mevkide tekkesini kurduğuna inanılıyor. Erikli Baba'nın türbesinin tekkenin bahçesinde bulunduğu kabul ediliyor. Vak'a-i Hayriye'de kapatılan ve muhtemelen yıktırılan ya da en azından tahrip edilen tekke, Mehmed Perişan Baba tarafından tahminen Abdülmecid veya Abdülaziz dönemlerinde tekrar faaliyete geçti. Cumhuriyet döneminde konut olarak kullanılan ve bakımsız kalan tekke binalarının bir kısmı ortadan kalkmış, geriye kalan iki katlı ana bina ise yarı yıkık durumda 1990'lara gelmiş. 1993'te kurulan Erikli Baba Türbe ve Tekkesi'ni Koruma, Yaşatma ve Kültür Dayanışma Derneği tarafından aslına uygun biçimde yeniden inşa edildi. Yapı günümüzde kültür faaliyetlerine sahne oluyor.

ZEYTİNBURNUHABER.ORG