AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı

Lagendijk, bunun çözüm yolunun da yeni demokratik bir anayasa hazırlamak olduğunu söyledi. Aynı toplantıda konuşan Başkan Murat Aydın da, yerel yönetimlerin AB üyelik sürecinde daha aktif rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’nin (MBB) düzenlediği AB Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu Toplantısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Ev sahipliğini MBB Başkanı Kadir Topbaş ile Zeytinburnu Belediye Başkanı ve aynı zamanda MBB’nin başkanvekili olan Murat Aydın’ın yaptığı toplantıya Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu Başkanı Karl-Heinz Klar, Avrupa Parlamentosu Üyesi Joost Lagendijk, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Emre Yunt, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Siyasi İşler Şubesi Başkanı, Danışman Diego Mellado ve Bölgeler Komitesi aday ülkeler raportörü Alin Adrian Nca’nın yanı sıra çok sayıda yerel yönetici ve davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un dünyanın en önemli kentlerinden biri olduğunu ve büyük yatırımcıların gözdesi haline geldiğini söyledi. İstanbul’un ekonomisiyle birçok dünya ülkesi ile yarışabilir bir durumda olduğuna dikkat çeken Topbaş, Türkiye’nin AB üyelik sürecini de değerlendirdi. Yerel yönetimlere bu anlamda büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Topbaş, yerel yönetimlere daha çok yetki aktarılmasının, ''katılımcı demokrasinin ve olayları yerelden çözmenin olmazsa olmazı'' olduğunu kaydetti.

“AK Parti’nin Kapanmasını Önlemek Lazım”
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk de, toplantının “AB Katılım Müzakereleri: Son yıllarda Türk Yerel ve Bölgesel YönetimlerininYaşadıkları Siyasi Gelişim ve Karşılaştıkları Zorluklar” başlıklı bölümünde yaptığı konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye’deki demokrasi anlayışına ayırdı. Türkiye'nin 2007'nin Temmuz ayında seçime gittiğini hatırlatarak AK Parti'nin aldığı oy oranının AB içindeki beklentileri de artırdığını ifade eden Lagendijk, ''2003-2004 yılları, AB ile Türkiye arasında altın yıllar oldu. Bu süreçte Türkiye ile müzakere kararı alındı. Türkiye'de pek çok reform yapıldı. Ancak 2005 ve 2006'da reformlar konusunda bir şey olmadı. Geçen yıl yeniden güçlü bir hükümet seçildi. AB'ye ifade özgürlüğü, Kürt sorunu, yerel idarelere daha fazla hak verilmesi gibi konularda verilen sözler tutulmadı ve geçen Aralık ayından sonra bir hayal kırıklığı başladı'' dedi. Konuşmasında, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması konusuna da değinen Lagendijk, AB içinde buna ''Hayır'' diyecek önemli bir çevre bulunmadığını ifade etti. Konuşmasında AK Parti aleyhine açılan kapatma davasına da değinen Lagendijk, ''Avrupalıların, oyların yüzde 47'sini alan bir partinin kapatılmak ve başbakanın da 5 yıl politikadan uzak tutulmak istenmesini anlayamadığını'' kaydetti. Türkiye'de son dönemde olup bitenlerin doğurabileceği sonuçların tartışılması gerektiğini söyleyen Lagendijk, ''AK Parti'nin kapanmasını önlemek lazım. Benim hükümete önerim; tam bir reformlar paketi sunmasıdır. Yeni, medeni, demokratik bir anayasa yapılmalı ki partiler kapatılamasın. Yegane çıkış yolu, hükümetin reformları yapıp, vaatlerini yerine getirmesi olacaktır. Böylece AB sürecinde yavaşlayan reformlar yerine gelir. Türkiye'deki liberal ve ilerici güçler de AK Parti ile birlikte çalışmalıdır” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu danışmanlarından Diego Mellado ise Türkiye ile AB arasındaki sürecin devam ettiğini, ancak son dönemde reformların yavaşlamasından kaynaklanan bir hayal kırıklığının var olduğunu söyledi. Mellado, ''AK Parti'ye kapatma davası, AB'nin endişelerini ciddi bir şekilde artırdı. Bu dava bir fırsat teşkil etmeli ve bir reformlar paketi hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır. Zaten bir anayasa taslağı hazır. Bu krizden faydalanalım, reformları yaparak ileri bir adım atalım'' dedi.
 
“Yerel Yönetimler Türkiye’nin AB’ye Üyelik Sürecinde Daha Aktif Rol Oynamalı”
Oturum başkanlığını Can Buharali’nin yaptığı “Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin AB Genişleme Sürecinden Beklentileri ve İstekleri” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı ve MBB Başkanvekili Murat Aydın da AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu toplantısına katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Yapılan toplantının son derece isabetli bir karar olduğunu ifade eden Başkan Aydın, “Bu toplantı Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi. AB’nin artık yerel yönetimleri de çok yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Aydın, “Yani bu konu artık geleneksel Ankara-Brüksel ekseninden yavaş yavaş çıkarak toplumun geniş kesimlerini sarmıştır. Ancak, Türkiye’nin AB yolunda yaşadığı bu dönüşümüne artık yeni bir sayfa eklenmelidir. Konunun yerel yönetimler tarafından esasen sahiplenilmesi gerekir. Yerel yönetimlerimiz, bugün olduğu gibi, bu tür fırsatlardan yararlanarak ve bunları çoğaltarak sahneye girmeye başlamalıdır. Ancak yerel yönetimler, AB konusunun hem kendilerini doğrudan ilgilendirdiğini, hem de kendilerinin onu doğrudan etkileyebileceğini anladıkları ölçüde bu rolde başarılı olurlar. Öyle inanıyoruz ki, yerel yönetimlerimiz, AB yolunda çalışmalarıyla ulusal otoritenin faaliyetlerine de katkıda bulunabilir, onun çalışmalarını tamamlayıcı rol oynayabilirler” diye konuştu. MBB olarak bu konuya özel bir önem verdiklerini ifade eden Aydın, şunları söyledi:
“AB’nin kurumsal yapısı içinde bizim özel ilgimizi gerektiren kurum ve platformlar vardır. Yerel ve bölgesel yönetimlerin sesi olan Bölgeler Komitesi bunların başında gelmektedir. Birliğimiz, bu saygın kurum bünyesinde kurulan “Türkiye Çalışma Grubu”nun faaliyetlerine Aralık 2007’den beri katılmakta; bu platform ile aktif bir işbirliği geliştirmektedir. Bu Komite’nin kurulmuş olmasını çok önemsiyoruz. Ancak, hedefimiz bununla sınırlı kalmıyor. Hatta bu çalışmanın bir adım ötesine gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bilindiği gibi, AB ile ortaklık anlaşması bulunan ülkelerle Bölgeler Komitesi bir “Ortak İstişare Komitesi” kurabilmektedir ve Bölgeler Komitesi bunu Türkiye’ye önermiştir. Ortak İstişare Komitesi’nin, bugün bir araya geldiğimiz Çalışma Grubu’ndan farkı, böyle bir oluşumda AB üyesi olmayan ülkenin yerel temsilcilerinin de oy hakkına sahip olmasıdır. Bundan dolayı, Birlik Başkanımız ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın da, kurulmasının önemine dikkat çektiği bu komite bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu bağlamda, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi bünyesinde bir Türkiye Ortak İstişare Komitesi’nin kurulması ve faaliyete geçmiş olması, bizim için örneklik teşkil etmektedir. Bunu başarmak, Birliğimizin öncelikli hedeflerindendir.”
Birlik olarak önem verdikleri bir diğer hedefin ise Bölgeler Komitesi’nce önerilen, (AB-Türk Hükümeti düzeyinin yanında), ek bir “alt düzey”in oluşturulması olduğunu vurgulayan Aydın, “AB’ye uyum sürecini yerel düzeyde takip edebilme ve fonların ve bölgesel politikaların şekillenmesine katkı yapma olanağı sağlayacak bu mekanizmanın oluşması önemli bir adım olacaktır” dedi. Başkan Aydın konuşmasını
“Türkiye’de yerel yönetimler çok hızlı gelişmektedirler; birçok alanda övünebileceğimiz başarılarımız vardır. Ve yine daha yapacaklarımız var. Bunları sizlerle birlikte işbirliği ve tecrübe paylaşımı içinde yaparsak, her iki tarafın da bundan yararlanacağına inanıyoruz” şeklinde tamamladı.

zeytinburnuhaber.org