Zeytinburnu'nda Çevre Haftası’nda fark yaratan etkinlik

Zeytinburnu Belediyesi Türkiye Çevre Haftası nedeniyle Millet Bahçesinde doğayı korumak, çevre sorunlarına ve geri dönüşüme dikkat çekmek, daha temiz daha sağlıklı bir çevre oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Millet Bahçesi’ne gelen her yaşta ziyaretçinin  dikkatini çeken etkinlikte, Zeytinburnu Belediyesi’ne ait Çevre ve İklim Değişikliği Merkezi, Bilgi Evleri, Gençlik Merkezi, Kültür Merkezi, Sanat Merkezi, Tıbbı Bitkiler Bahçesi ve İzci Evi’nde yapılan çalışmalar da standlarda sergilendi.
Çocuklar için kurulan etkinlik alanında, maskot ve palyaçolarla oyunlar oynayan çocuklar hem eğlendi hem öğrendi. Hurda metalden ve ölmüş sedir ağaçlarından yapılan sanatsal eserlerin sergisi de büyük ilgi gördü.
Zeytinburnu Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile yapılan etkinlikte ilk orta ve lise öğrencileri bir araya gelirken, alanda kurulan stantlarda doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları ve atık yönetimi konularında farkındalık geliştirilmesi amacıyla uzmanlar tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Belediye Başkanı Ömer Arısoy, çocukların hem eğleneceği hem de öğrenebileceği bir etkinlik olmasına dikkat ettiklerini söyleyerek, “Amacımız çocuklarımızın buradan edindikleri bilgileri kendi hayatlarına uyarlaması. Bu bilinçle yetişen çocuklarımızın yarınlara daha güzel ve temiz bir çevre bırakacaklarına inanıyorum” dedi.

Kasım 2021'de, çocuk oyun ve etkinlik alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, yeşil alan, süs havuzları ile sosyal tesisin yer aldığı 65 bin metrekarelik alana kurulan Zeytinburnu Millet Bahçesi ve 34 bin metrekare ‘Marmaray Zübeyde Hanım Parkı’ ile birlikte, göreve geldikleri günden bu yana yaklaşık 100 bin metrekare yeşil alanı Zeytinburnu’na kazandırdıklarını belirten Başkan Arısoy, “Tüm bunları çocuklarımız daha iyi bir dünyada yaşasınlar diye yapıyoruz” diyerek, sıfır atık belgesi alan ilk belediye olduklarını hatırlattı.

2019’dan bu yana yaptıkları çalışmalarla 32 bin ton atığı ekonomiye yeniden kazandırdıklarını da söyleyen Başkan Arısoy, yapılan çalışmaları sıraladı. “Zeytinburnu’nun tamamına konulan geri dönüşüm konteynırlarına getirilen atıklar, hem de sürdürülür olması için formüle ettiğimiz atık kazanç aracı ile 32 bin ton atığı ekonomimize kazandırdık. Göreve başladığımız günden bu yana 4 binin üzerinde ağaç dikmişiz. Tüm çalışmalarımızın merkez üstü olsun diye Maltepe Mahallemizde Çevre ve İklim Değişikliği Merkezi’ni hayata geçirdik. Bölgemiz okullarında eğitim alan öğrencilerimizi merkezimizde ağırlıyor, sıfır atıkla alakalı eğitimler ve atölye çalışmaları veriyoruz. Merkezimiz, kendi elektriğini kendisi üretiyor. Yağmur suyuyla bitkileri suluyor, pazarlardan toplanan atıklarla kompost üretiyor, kompostları solucanlara yediriyor ve bundan ürettiğimiz gübrelerle de çatı tarımı yapıyoruz. Merkezimize gelen çocuklarımız, solucanı, tarımı, güneş enerjisinin nasıl elektriğe dönüştüğünü görüyor ve buradan birer çevre gönüllüsü olarak  ayrılıyor”

Tüm çalışmalarını çocukların daha iyi bir dünyada yaşaması için yaptıklarını söyleyerek Başkan Arısoy, ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında bu çalışmalara öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a teşekkür ederken, onun katkıları sayesinde Türkiye’nin dünyaya bir model olduğunu ve dünyada sıfır atık günü ilan edildiğini söyledi. 32 bin ton atığın ekonomiye tekrar kazandırılmasına  aracılık eden büyük Zeytinburnu ailesine de teşekkür eden Başkan Arısoy, “Çevremizde gördüğümüz her şeyin tükenebilir olduğunu bilmemiz, korumak için de bireysel olarak ona göre hareket etmemiz ve hep birlikte hareket edersek netice alınabilecek bir iş olduğunu unutmayalım” diyerek bir kez daha emeği geçen herkese teşekkür etti.