Siyasi partilerin 'unuttuğu' ilçe: Zeytinburnu
AK PARTİ EN SON YEREL SEÇİMDE OY KAYBETTİ
İstanbul'un kozmopolit ilçelerinden biri olan Zeytinburnu'nda, milliyetçi-muhafazakar seçmen 2018 genel seçimlerine kadar çoğunluğu oluşturuyordu. 2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde ilçede, Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti yüzde 44.5, MHP ise yüzde 9 oy almıştı. Millet İttifakı üyesi CHP'nin yüzde 20.3, İYİ Parti'nin ise yüzde 8.9 oy aldığı ilçede, üçüncü büyük parti yüzde 15.2'lik oyuyla HDP'ydi. Bu tablo 31 Mart 2019'daki yerel seçimde değişiklik göstermeye başladı. AK Parti'nin adayı yüzde 50.4, CHP'nin adayı ise yüzde 46 oy almıştı. Tekrar edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde ise CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 52.17 oyla rakibi Binali Yıldırım'ı geçmişti. Yıldırım'ın oyu yüzde 47.06'da kalmıştı. Yerel seçim sonuçlarıyla genel seçim kıyaslaması yapmak doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmiyor ancak uzun yıllar milliyetçi ve muhafazakar kadroların yönettiği ilçenin değişimini örneklemek adına göz önünde bulundurulabilir.
HALKIN ÖNCELİĞİ SEÇİMDEN ZİYADE EKONOMİ
Sahil kısmındaki milyon dolarlık konutların kale surları gibi çevrelediği ilçenin iç kesimlerinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu ise emeğiyle geçinen düşük ve orta gelir grubunda. Sahildeki rezidansların altında yer alan lüks nargile kafeler, kahveciler ve restoranlardan sıyrılıp iç kesimlere göz atınca, halkın gündeminin seçim olmadığı göze çarpıyor. İlçedeki en işlek cadde olan 58. Bulvar'da bir tane bile siyasi partinin standı bulunmuyor. Caddede ve bağlantılı sokaklarda bayram alışverişi nedeniyle bir yaya trafiği var ama dükkanlarda bu yoğunluğu gözlemlemek güç. Konuştuğumuz Zeytinburnu Halkının önceliği seçim değil daha çok hayat pahalılığı..
'BAYRAMDA ŞEKER ÇİKOLATA BİLE LÜKS OLDU'
Cadde üzerinde kuruyemiş ve şeker satan bir işletmeciler ilk kez bu bayramda vatandaşın evine çikolata şeker alırken zorlandığını söylediler. Esnaf, Önceki bayramlarda her gelir grubundan insanın az da olsa alışveriş yapabildiğini ancak bu bayramda işlerinin eskisi gibi olmadığını söylüyor. Artık vatandaş için "Bayramda şeker çikolata almak bile artık lüks oldu" diyorlar.
‘SİYASİLER VATANDAŞIN HALİNİ GÖRMEZ OLDULAR’
58. Bulvar üzerindeki elektrik direklerinde AK Parti, MHP, Yeniden Refah ve İYİ Parti'nin flamaları asılı. CHP ise Kendi ilçe binası önüne bayraklarını asmış. Diğer partiler sanki ilçede seçime girmiyormuş gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Halk, ekonomik kriz nedeniyle siyasilere tepkili. Özellikle artan kiralar vatandaşı canından bezdirmiş. Marketlere artık alış veriş için girmeye korktuklarını söylen Zeytinburnu Halkı Ekonomik kriz belimizi büktü diyorlar.
‘BURADAKİ YAŞAMA ADAPTE OLDUK, HERKES ÖYLE DEĞİL’
Konuşmak istediğimiz esnaf genelde temkinli davranıyor, sorularımıza yanıt vermekten kaçınıyor. 58. Bulvar üzerinde bir cep telefonu teknik servisine girdiğimizde ise tam aksi bir profille karşılaşıyoruz. Aksanı nedeniyle göçmen olduğu anlaşılan teknik servisin sahibi hikayesini anlatıyor. 2015'te ailesiyle birlikte Afganistan'dan Türkiye'ye geldiğini söyleyen teknik servisin sahibi, konut satın alıp Türk vatandaşlığına geçtiklerini belirtiyor. Oy tercihini sorduğumuzda ise "Kılıçdaroğlu'na vereceğim. CHP üyesiyim" diyor. Afganistanlı teknik servis sahibi, ülkesindeki hayat tarzını istemedikleri için ailece Türkiye'ye geldiklerini belirtiyor. Zeytinburnu'nda göçmenlerin çoğaldığından ve bundan rahatsız olduğunu da söylediğinde ise, kendisinin de göçmen olduğunu hatırlatıyoruz. Verdiği yanıt, "Biz kurallara uyarak geldik. Buradaki yaşama adapte olduk. Ama herkes böyle yapmıyor" şeklinde oluyor.
'MİLLETTE PARA OLMASA DIŞARIDA YEMEK YEMEZLER'
İlçede çok ünlü bir restoranın işletmecisi ise AK Partili olduğunu söylüyor ve tercihinin yine iktidardan yana olduğunu belirtiyor. "Ekonomi kötü gidiyor diyorlardı ama toparlamaya başladı. İşlerimiz düşmüştü, şimdi eskisinden daha iyi. Millette para olmasa dışarıda yemek yemezler" diyen restoran işletmecisine göre, AK Parti'den şikayet edenler nankörlük yapıyor. Uygur Türkleri, Pakistanlılar, Afganistanlılar, Suriyeliler, Kürtler ve Türklerin bir arada yaşadığı ilçede, 14 Mayıs'taki seçimlerde, geçmişin aksine başa baş bir tablonun orta çıkması bekleniyor. İktidar çok büyük bir güç kaybetmiş gibi görünmüyor ama bir erimenin olduğu da gözlemlenebiliyor.