Meclis Üyesi Mustafa Güreler: Olası Depreme yönelik neler yaptınız?

1999 Yılında Marmara Bölgesi’nde yaşanan depremden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile  Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında imzalanan “Afet Önleme, Azaltma Temel Planı”  bilimsel çalışması 2001 tarihinde başlamış ve 2002 yılının sonunda da tamamlanmıştı.İlgili Proje muhtemel bir depremde, İstanbul da hasar riski yüksek alanların belirlenmesi, mahalle bazında bina ve alt yapıların hasar görebilirliğinin incelenmesi. Bu çalışma ile deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yeni projelerin geliştirilmesi yanında kısa, orta ve uzun vadede alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi hedeflenmişti.

2003 yılında İbb İTÜ, YTÜ, Boğaziçi ve ODTÜ ile birlikte  “İstanbul Deprem Master Planı” hazırlatmış İstanbul Deprem Master Planı” kapsamında ise Zeytinburnu İlçemiz  “pilot bölge”  seçilmişti. Zeytinburnu’nda yapılacak çalışmaların sonuçlarına göre ilçede, “Kentsel Dönüşüm Projesi” çerçevesinde sağlam ve güvenli binalar inşa edilecek, riskli ve dayanıksız binalar yıkılacaktı.Bunları neden anlatıyorum değerli arkadaşlar anlatmamın sebebi  23 Kasım gecesi Düzce’de Deprem olduktan Birkaç saat sonra deprem unutuyor ve hiçbir şey olmamış gibi tekrar evlerimize giriyoruz. Bir iki gün sonra da gündem tamamen değişiyor. 

Aslında Depremde değil depremden önce de depremden sonra da bu afeti gündemde tutmak, yapılan hazırlıkları takip etmek, eksiklikleri gidermek gerekmez mi? Sayın Cumhurbaşkanımız Kentsel dönüşümün hızlanması için 2012 yılında 6306 sayılı “Kentsel Dönüşüm Yasasını çıkartıyor. Bu yasanın amacı, afet riski altındaki alanlarda sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturmak üzere gerekli usul ve esasları düzenlemek, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesini sağlamak.

2020 yılında  İBB. İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi  ile   (2019)” verilerini kullanılarak,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü  tarafından  hazırlanan “İstanbul İli Zeytinburnu İlçesi Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı”nı incelediğimizde Zeytinburnu ilçemizde  1980 yılı öncesi yapılan binaların % 16 sı  2594 adet 1980 – 2000 Yılları arasında  yapılan binaların    % 63’ü  10.103 adet 2000 den sonra  yapılan binaların yüzdesi  ise  % 21  3003 adet Bilim adamları yapılan araştırmalarda  2000 Yılından önce  yapılan binaların riskli olduğunu söylüyorlar. Toplamda 12.697 binanın durumu riskli gözüküyor. Bilim adamları 1999 Marmara depreminden sonra İstanbul’un ve ilçelerinin hala depreme hazırlıksız olduğunu bildirmekteler. Aşağıdaki sorularımın cevaplandırılması için 

1-Olası bir afet veya Depremde Zeytinburnu İlçemizde Geçici Barınma İhtiyacı için Mahalle bazlı çalışmalarımız var mı?

2-Olası bir afet veya deprem durumunda acil müdahale yollarımız var mı?

3-Olası bir afet veya deprem durumunda hasar alan yerler için geçici konut alanlarımız var mı?

4-2002'de Kentsel dönüşümde pilot bölge seçilen Zeytinburnu ilçemizin 2023 Analitik bütçesine baktığımızda 1.550.000.000 TL’lik bütçede Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün bütçesinin  110.000.000 TL, Kentsel dönüşüm müdürlüğünün bütçesinin    54.000.000 TL’sı olması, toplam bütçeden ayrılan oranın % 3,5  olması Kentsel dönüşüm  için yeterli bir bütçemi?

5-1999 depreminden sonra Zeytinburnu Belediyemiz Deprem ve kentsel dönüşüm ile ilgili nasıl bir çalışma yapmıştır?

Bu konuda bilgilendirilmemiz için önergemin Başkanlık makamına havalesini saygılarımla arz ederim.