Hane’lerden Numaralı Ev’lere
Osman Nuri Ergin’nin 1927 İstanbul’u Bina ve Arazi Cetvelleri isimli çalışmasından esinlenerek başlatılan 918 sayfalık uzun soluklu eser, Erol Ölçer tarafından yayına hazırlandı. “Şehir, Sokak, Hafıza” adlı eserin devamı niteliğinde diyebileceğimiz kitapta, 1927 Nüfus Tahriri dönemindeki 90 mıntıka, 6.800 küsur sokak ve caddede bulunan binalar mahiyet, kat adedi ve yapı türü bakımından sıralanıyor.
“BİR ŞEHRİN TARİHİ AYNI ZAMANDA O ŞEHRİN HAFIZASIDIR.”
Hane’lerden Numaralı Ev’lere adlı eserde, Nüfus Tahriri çalışmaları kapsamında İstanbul’da gerçekleştirilen nümerotaj esnasında, başında “Mektupçu Osman Bey” diye bilinen Osman Nuri Ergin’in bulunduğu, Şehremaneti Nümerotaj Heyeti’nin hazırladığı bina ve arazi istatistik cetvelleri geçmişten günümüze taşınıyor.
Arşiv niteliğindeki eserde ayrıca önemli ekler de yer alıyor: “Tahrir Memurlarına Mahsus Mufassal Talimatname”, 1927 senesi itibarıyla İstanbul hamamları ve karakollarına ait listeler, Mimar Kemaleddin Bey’in “Eski İstanbul ve İmar-ı Belde Belası”, “İmar-ı Belde Fikrinin Yanlış Tatbikinden Mütevellid Tahribat” başlıklı yazıları ile Celal Esad Bey’in “Yarınki İstanbul: İstanbul’u Nasıl İmar Etmeli” yazıları kitapta yer alan eserlerden arasında.
“MEKTUPÇU OSMAN BEY”
Kitabı yayına hazırlayan Erol Ölçer, sunuş yazısında esere kaynak olan Osman Nuri Ergin’i şöyle anlatıyor: Cumhuriyet’in ilk yıllarında, İstanbul sokaklarıyla ilgili çalışmaların en önemli şahsiyeti İstanbul’a tarifsiz pek çok hizmeti bulunan Osman Nuri Ergin’dir. Hangi kaynağa uzansanız, hangi gazeteyi karıştırsanız, hangi arşivi yoklasanız, hangi sokağın başına varsanız eğer katman katman İstanbul’a bakmayı öğrenmişseniz karşınıza Mektupçu Osman Bey çıkacaktır.”
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ