Davutpaşa'da mahkeme kararı Yargıtay'a taşınacak

Davutpaşa'da 2008 yılında meydana gelen patlamaya ilişkin, 2010 yılında başlayan dava sürecinde bugün karar açıklandı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya mağdur yakınları ve avukatları ile bazı sanık avukatları katıldı. Davada yargılanan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı önce son sözleri sordu. Mağdur yakınları sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Avukatlar savunmalarını yaptıktan sonra duruşmaya bir saat ara verildi. Saat 16.15'te kapılar tekrar açıldı ve mahkeme başkanı kararı açıkladı. Açıklanan karara göre; Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ile iş yeri çalışanı Hasan Altay'ın beraatlerine karar verildi.

'Taksirle nitelikli ölüme sebebiyet verme' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından Zeytinburun Belediyesi görevlileri Ferruz Kutsal 7 yıl 6 ay, Rüstem Tekin 7 yıl 6 ay, Servet Kırma 4 yıl 2 ay, Şevket Yıldırım 4 yıl 2 ay, bina sahipleri Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçlarından 5'er yıl, Hatice Küçükakyüz ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

AİLELER KARARI YARGITAY'A TAŞIYACAK

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından aileler, avukatlarıyla birlikte Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Erbay Uçak, verilen cezaların aileleri ve kendilerini tatmin etmediğini ifade ederek davayı Yargıtay'a taşıyacaklarını söyledi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında verilen beraat kararını eleştiren Uçak, "Belediye bünyesinde olan bir kurumun müdürü ceza alıyor ama başkan almıyor. Bunun bir açıklamadı yok. Bu karar ne bizim ne de ailelerin beklentisini karşılamadı. Bizin temel beklentimiz kamu otoritesinin de ceza alamsıydı. Bizler dava sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

KADİR TOPBAŞ’I MUAMMER GÜLER KURTARDI

31 OCAK 2008’de Zeytinburnu/Davutpaşa’da maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 20 kişi hayatını kaybetti, 130 kişi yaralandı. Cumhuriyet savcılığı tarafından olaydan hemen sonra görevlendirilen bilirkişi heyeti, raporunu 3 ay içerisinde teslim etti. Raporda bilirkişi tarafından sorumlu gösterilen kurumlar ve kişiler hakkında ceza davası ancak 18 Şubat 2010 tarihinde açılabildi.

MUAMMER GÜLER’DEN YARGILAMAYA ENGEL

Bilirkişi raporunda sorumluluğu olan Zeytinburnu Belediye Başkanı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına çalışma sosyal güvenlik il müdürü ancak 4 yıl aradan sonra davada sanık yapılabildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bilirkişi raporunda sorumluluğu tespit edilmesine rağmen dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler izin vermediği için yargılanamadı.

YENİ BİLİRKİŞİ AKLAMANIN YOLUNU AÇTI

Devam eden yargılama sürecinde mahkeme heyeti yeni bir bilirkişi görevlendirmesi yaptı. Bilirkişi heyeti görevlendirildikten itibaren yaklaşık 7 ay sonra raporunu teslim etti. İlk raporda sorumlu tutulan Zeytinburnu Belediye Başkanı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına il müdürü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sorumlu tutulmadı. Mahkeme bilirkişi raporuna ailelerin ve avukatlarının itirazlarını kabul etmedi.

PATLAMANIN SORUMLUSU İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİDİR

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Zeytinburnu'nda bir ambalaj malzemeleri satılan bir işyerinde meydana gelen patlamadan gerekli denetimleri yapmayan yetkililerin sorumlu olduğunu açıkladı. İşyerini ruhsatsız olduğunu ve yasak olmasına rağmen LPG tüpü kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, “yasal prosedürlerin ihlali, ve denetimsizlik, kamu ve toplum sağlığı ve güvenliğini tehdit ediyor” ifadelerine yer verildi. Oda adına Şube Başkanı Zeki Aslan tarafından yapılan yazılı açıklamada, patlamadan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumlu olduğunu dikkat çekildi. İş yerindeki  patlamanın  LPG tüpünden kaynaklandığını söyleyen Aslan, görevlendirdikleri uzmanların patlamanın olduğu yerde inceleme yapmalarının engellendiğini açıkladı. Bu nedenle teknik bir rapor hazırlayamadıklarını belirten Aslan, ” İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilgili yerel belediyenin işyeri açma ruhsatı konusunda sorumluluklarını yerine getirmedikleri açıkça görülmektedir. Gerekli denetimleri yapmadıkları için de sorumludurlar. Ruhsatsız işyerlerinin sayısının çok fazla olduğu herkes tarafından bilinmesine rağmen ilgili belediyeler ve bakanlıklar üç maymun oynamakta ısrar etmekte ve gerekli denetimleri gerçekleştirmemektedir” ifadelerini kullandı. Yasal prosüdürlerin ihlalinin ve denetimsizliğin, toplum sağlığı ve güvenliğini tehdit ettiğini hatırlatan Aslan, ”Yangın Yönetmeliği'ne göre, topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan tam bodrum katlarında LPG tüpü bulunduramaz, bu ruhsatsız işyerinde denetim yapmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi faciadan doğrudan sorumludur" dedi.

HÜRRİYET