"Oturulan Yerin Altında İmalathane Olmaz"
Afet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Zeytinburnu'nda patlamanın meydana geldiği binada incelemeler yaptı. Kaptan, imalathanelerin denetlenmediğini belirterek, "Oturulan yerin altında imalathane olmaz" dedi. Zeytinburnu'nda Mithatpaşa tramvay durağı yakınında bulunan bir binanın giriş katındaki ambalaj atölyesinde meydana gelen patlamanın ardından Afet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, patlamanın yaşandığı binada incelemelerde bulundu.
Yaşam alanlarında imalathanelerin olmasının doğru olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, "Oturulan yerin altında imalathane olmaz. Hocam denetlensin de olsun, olmaz. Çünkü denetlense bile bu tüp gazlar patlayıcı. Senin bunlara karşı önlem alman mümkün değil. İmalathanenin olduğu binanın şekliyle konutların şekli arasında fark var. İmalathaneler bu tür patlamalar olabilir, gazlar açığa çıkabilir diye yangın, patlama tedbirleriyle beraber yapılır sonra işletmeye açılır. Konut olarak yapmışsın burayı imalathaneye vermişsin" dedi.
"DENETLENMEYEN İMALATHANELERDE KAÇAK TÜP KULLANILIYOR"
İmalathanelerin denetlenmediğini, bu yüzden bu tür olayların sıklıkla yaşandığını ifade eden Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, "İmalathanelerin de işletim sırasında denetlenmemesi nedeniyle insanlar burada kaçak tüp kullanıyor. Bazen yasal olan tüplerin de denetlenmediği için zaman içerisinde aşınabilir hale geliyor. Baktığınız zaman denetlemeden uzak bir durum var. Bir şey olmaz gibi davranıyoruz. Ama bu son olsun diyoruz ama böyle sonu ben çok gördüm" diye konuştu.
"DOĞALGAZ OLSA DAHA ŞİDDETLİ PATLAMA OLURDU"
Patlamanın sanayi tüpünden kaynaklandığını düşündüğünü dile getiren Kaptan, "Benim tespitim sanayi tüpü. Havanın sıcak olması buna ilave bir etken olmuştur tabi ki ama benim görmüş olduğum patlamanın şiddeti burada bir sanayi tüpünün olduğunu gösteriyor. Doğalgaz olsa daha şiddetli bir patlama görürdünüz" şeklinde konuştu.Kubilay Kaptan, patlamadan sonra binanın büyük hasar gördüğünü belirterek, güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
BİR ADET PATLAMIŞ TÜP BULUNDU
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri inceleme yaptı. İncelemeler kapsamında içeriden çıkarıldığı öğrenilen bir piknik tüpü poşetlenerek polis aracına konuldu. Etrafı bariyerlerle çevrili iş yerine giren ekiplerin incelemesi devam ediyor. İnceleme devam ederken bariyerler de kaldırıldı. Harabeye dönen işyeri de görüntülendi. Savaş alanını andıran işyerindeki incelemeler devam ediyor.
KADER KILIÇ'IN CENAZESİ ADLİ TIP KURUMU'NDAN ALINDI
Patlamada hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kader Kılıç'ın cenazesi ailesi tarafından kurumdan alındı. Patlamanın meydana geldiği iş yerinde 5 ay önce muhasebe görevlisi olarak çalışmaya başlayan Kılıç'ın yakınları Sabah saatlerinde kurum önüne gelerek cenazelerini bekledi. Otopsi işlemlerinin ardından Kılıç'ın cenazesi toprağa verilmek üzere Zeytinburnu'na götürüldü.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ EDA CAN MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLECEK
Çapa Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi olan ve patlamada hayatını kaybeden Eda Can (23) ise memleketi Erzurum'da toprağa verilecek. Bütünleme sınavları nedeniyle İstanbul'daki evinde kalan Eda'nın patlamanın meydana geldiği iş yerine koli bantı almak için gittiği öğrenildi. Tıp öğrencisi Eda Can'ın cenazesi ailesi ve arkadaşları tarafından kurumdan alındı. Cenaze aracının çıkışını arkadaşları gözyaşları içerisinde izledi.
UĞUR ÇOKGÜLENLER'İN AİLESİNDEN DNA ÖRNEĞİ ALINDI
Patlamada hayatını kaybettiği belirtilen Uğur Çokgülenler'in (42) yakınları da cenazelerini almak için Adli Tıp Kurumu'na geldi. Evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenilen Çokgülenler'in ailesi patlama ve yangın nedeniyle tanınmayacak hale gelen cenazeyi teşhis edemedi. Bunun üzerine aileden DNA örneği alındı. Yapılacak testlerin ardından cenaze Çokgülenler'e ait ise ailesine teslim edilecek.
PATLAMAYLA İLGİLİ MECLİSE ÖNERGE VERİLDİ
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Zeytinburnu'nda yaşanan patlamayı Meclis gündemine taşırken, Başbakan Yardımcısı Arınç'a, "Patlamanın meydana geldiği belirtilen ambalaj ve plastik imalathanesi en son hangi tarihte hangi kurum / kurumlar tarafından denetlenmiştir?
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Zeytinburnu'nda yaşanan patlamayı Meclis gündemine taşırken, Başbakan Yardımcısı Arınç'a, "Patlamanın meydana geldiği belirtilen ambalaj ve plastik imalathanesi en son hangi tarihte hangi kurum / kurumlar tarafından denetlenmiştir? Patlamanın nedeni nedir?" diye sordu.
Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, 12 Temmuz 2014 tarihinde Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi'nde bir binada meydana gelen ortalığı savaş alanına döndüren ve vatandaşların yaralandığı patlamayı" anımsatarak, "Patlamanın meydana geldiği belirtilen ambalaj ve plastik imalathanesi en son hangi tarihte hangi kurum / kurumlar tarafından denetlenmiştir? Patlamanın nedeni nedir?" diye sordu. Tanrıkulu ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:
* "Patlamanın meydana geldiği ambalaj ve plastik imalathanesi kaçak, kayıtsız bir işyeri midir? Yasal dersaneleri hukuksuzca kapatan, mühürleyen Zeytinburnu Belediyesi sınırları içindeki tehlikeli kimyasal maddeler ile üretim yapan kaçak işyerlerinin faaliyetlerine neden izin vermektedir?
*8 aylık hamile bir vatandaşımızın patlamanın ardından evinin balkonundan atlayarak canını kurtarmaya çalışması dikkate alındığında patlamadan sonra itfaiye ve kurtarma birimlerinin olay yerine intikalinde gecikme yaşanmasının nedenleri nelerdir?
*12 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla Zeytinburnu'ndaki konut sayısı nedir
*12 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla Zeytinburnu'nda konutların zemin katlarında veya Bodrum katlarında faaliyet gösteren imalathane türündeki işyerlerinin sektör el bazda dağılımı nedir?
*Zeytinburnu'nda konutların zemin katlarında veya Bodrum katlarında faaliyet gösteren imalathane türündeki işyerlerinden kaçak, kayıtsız olarak faaliyet gösterenlerin sektör el bazda dağılımı nedir?
*Zeytinburnu'nda kimyasal madde kullanarak konut alanlarının alt katlarında üretim yapan imalathanelerin sayısı nedir?
*Son 10 yıl içinde İstanbul genelinde ve Zeytinburnu'nda ölümcül sonuçlar doğuran işyeri kaynaklı patlamalar hangileridir; ölen ve yaralanan vatandaşlarımızın sayıları nedir?
*Son 10 yılda İstanbul genelinde ve Zeytinburnu'nda Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında yenilenen, restore edilen bina sayısı nedir?"
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ