Emlak Konut GYO'dan Sahilimize 10 Hançer

İstanbul'un siluetini bozduğu için Başbakan Erdoğan'ın tepkisini çeken ve mahkemece tıraşlanmasına karar verilen 16:9 kulelerinin bulunduğu sahile, 67 metre yüksekliğinde 22 katlı tam 10 yüksek bina daha geliyor.İstanbul’un siluetini bozduğu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tıraşlanmasını istediği ve mahkemece bu yönde karar verilen Zeytinburnu'ndaki 16:9 kulelerinin bulunduğu sahile 67 metre yüksekliğinde (22 kat) 10 adet yüksek bina daha geliyor. İnşaat Bakırköy’de Veliefendi Hipodromu’nun önünde bulunan eski Sümerbank arazisinde yükselecek.İstanbul’un tarihi silüete giren 16:9 kulelerinin yakınında bulunan Bakırköy’deki eski Sümerbank arazisinde 22 katlı 10 adet blokun yapımına başlandı. Veliefendi Hipodromu'nun olduğu alanda yapılacak Çırpıcı Şehir Parkı’nın yanında yer alacak 62 dönümlük araziye, Doğa Mimarlık Pruva 34 projesi adı altında 7’si rezidans, 3’ü otel olarak kullanılacak 10 blok inşa edecek.

Arazide antik yapı kalıntıları bulunuyor

İnşaat çalışmalarının başladığı arazide Bizans dönemine ait Adalet Binası (Hebdomon Tribünalis) ile Sayfiye Sarayı (Hebdomon lucundianea) antik yapı kalıntıları bulunuyor. Arazinin bir kısmında yüzeye çıkan ve İstanbul 1 Nolu Koruma Kurulu tarafından tescillenen kalıntılar Bizans yerleşiminin bilinen az örneklerinden olması nedeniyle önem taşıyor. Pruva 34 projesinin tıpkı 16:9 projesinde olduğu gibi aynı olumsuz etkiyi göstereceğini söyleyen Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Hacıalioğlu, "Bu tartışmalardan adeta hiç ders çıkarmamış gibi çok yakınında yeni imar kararlarının da bu şekilde verilmesi samimiyetsizliği gösteriyor" dedi. Tarihi yarımadaya yakınlığı nedeniyle 16:9 projesinin siluete daha fazla etki yaptığını belirten Hacıalioğlu “Sultanahmet Camisi'ne olan izdüşümü 16:9 kadar olmayabilir. Ancak farklı bir açıdan baktığınızda aynı olumsuz etkiyi gösterecektir. Bazı açılardan algılanamayabilir ancak bazı açılardan çok ciddi şekilde siluet dengesini bozacak bir görünümü olacaktır" dedi.

Kazılarda çıkan buluntular M.S. 6.-13. yy'a ait

Özelleştirme sürecinde yıkılan Sümerbank fabrikasının bulunduğu arazide Bizans dönemine ait Adalet Binası (Hebdomon Tribünalis) ile Sayfiye Sarayı (Hebdomon lucundianea) antik yapı kalıntıları bulunuyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü yüzeyde görülen bazı duvar kalıntıları ve buluntular üzerine kazı çalışması yaptı. Kazılarda çıkan buluntuların M.S. 6-13 yy’a ait olduğu, Bizans dönemi yerleşiminin bilinen az örneklerinden olduğu I No’lu Koruma Kurulu tarafından tescillendi. Arkeolojik kalıntıların kültür varlığı niteliği taşıdığının belirtildiği kararda komşu parsellerde de kültür varlığı niteliği taşıyabilecek buluntuların olabileceği belirtildi. Öte yandan Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Koruma Kurulu inşaat sırasında kalıntıların zarar görmesini önleyici koruma tedbirlerinin alınmasına, kalıntılara ilişkin uygulama tamamlanmadan iskan izni verilmemesi gerektiğine karar verildi. Ancak yüzeyde temel izleri gözüken Bizans kalıntılarının korunması pek mümkün gözükmüyor.

BU HABERİN ARKA PLANI

TOKİ'ye bağlı Emlak Konut GYO, 16 Ocak'ta, bu habere konu olan arsaya çok yakın mesafedeki 111 dönümlük Kazlıçeşme arazisini arsa satışı karşılığı satış toplam geliri 4 milyar 240 milyon liraya ihale etti. Bu ihaleden en kötü ihtimalle devletin kasasına 2,5 milyar lira girecek. Eski Sümerbank fabrikasının bulunduğu 62 dönümlük araziyse, 2004 yılında Doğa Madencilik'e 44 milyon dolara (90 milyon lira) satıldı. Eğer 'özelleştiriyoruz' diye devlete ait olan bu arazi bir nevi peşkeş çekilmemiş olsaydı, aynı araziden devletin geliri bugünkü şartlarda 1 milyar liranın epey üzerinde olacaktı. Benzeri onlarca örnek de gösteriyor ki, Türkiye'de özelleştirme adı altında kamuya ait milyarlarca dolar değerinde taşınmaz mal varlığı, üç on kuruşa milletten alınıp birilerinin cebine kondu.

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ