Hasan Yelmen Ebediyete uğurlandı

Yelmen bir yılı aşkın süredir tedavi görüyordu. Bir yıl önce eşini kaybeden Hasan Yelmen'e eşinin vefat ettiği dahi söylenmemişti. Ünlü işadamı Hasan Yelmen'in cenazesi 22 Nisan Salı Günü Ataköy 5.Kısım Camiinde İkindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Aile kabristanlığına defin edildi.
Hayırsever işadamının cenazesine, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Başkan Yrd. Zafer Alsac, Beşiktaş Kulüp Başkanı Fikret Orman, Fenerbahçe eski kulüp Başkanı Ali Şen, Milletvekili Bülent Yalçınkaya, Rumeli Vakfının Kurucuları, Kuzu Derinin Saihib Remzi Yılmaz, Zeytinburnu Sporlular, İş, spor, ve siyaset dünyasından çok sayıda ünlü katıldı.

HASAN YELMEN KİMDİR?

Dericilerin duayeni olarak bilinen Hasan Yelmen, 3 Ocak 1923’te PREŞOVA Balkanlarda (Rumeli’de) doğdu. Kimya Yüksek Mühendisi olan Yelmen, İstanbul Sanayi Odası başkanlığı yapmış, Has deri, Herkim, Derimod firmalarını kurmuş. Ben Zeytinburnu’na geldiğimde sadece otlar vardı. Şimdi ise Zeytinburnu Paris oldu. Hasan Yelmen, Pendik’teki Dericilik Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nün de kurucusu. Son yıllarda aktif çalışmalarına Kültür-Araştırma Komisyonu’nu faaliyete geçirerek devam etmiş. Rumeli ile ilgili tüm eserleri bünyesinde toplayan bir arşiv oluşturma fikrini de 1996 yılında bu komisyon marifetiyle hayata geçirmiş. 1984 yılından itibaren, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği’nin yayın organı olan Deri dergisinde dünya, Türk ve özellikle Kazlıçeşme dericiliği hakkında makaleler yazdı ve bunları Kazlıçeşmede 50 Yıl adlı iki ciltlik kitabında topladı.

HASAN YELMEN MÜZESİ OLSUN İSTİYORUM

Hasan Yelmen son röportajını Zeytinburnu Haber Gazetesine vermiş ve o röportajda bir hayalinin dile getirmişti. Zeytinburnu'nu yıllar önce mesken tutan Yelmen'i, Zeytinburnu Belediyesi o bölgenin yaratıcısı olarak görüyor. Derimod'dan 300m. uzaklıkta 2 katlı bir binayı gösteren Yelmen, "Devlet yetkilileriyle görüştüm, o binayı bana tahsis edecekler ve orada müze kuracağım. Kazlıçeşme'de 72 yılımı geçirdim diyor. Müze için 50.000'den fazla kitabın hazır olduğunu dile getiren Yelmen, Marmaray projesinin kazı çalışmaları sırasında müze için paha biçilmez eserlerin de çıktığını anlatıyor: 'Marmaray'ın Üsküdar çıkışında kazı ekipleri 300 yıllık bir deri tabakhanesi bulmuş. Arkeoloji Müzesi 'Bizim bunu taşımak için paramız yok üstelik bunlar kokuyor' diyerek eserleri müzeye almak istemedi ben de çok sevindim 'bizim müzeye alalım' dedim. İstanbul Üniversitesi'nin de yardımıyla bu işi bitireceğiz' dedi. Adı da 'Hasan Yelmen Müzesi' olacak. Zeytinburnu Belediyesi, Başkan Murat Aydın’da bu projeye sıcak bakıyor demişti.

ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL-MEHMET ALPAY