Sefer Kocabaş: Otel ihtiyacı için bu gökdelenler gerekli
YANDAŞ ALINCA İMAR BİRDEN ÜÇE ÇIKARILDI
Olayın nasıl gerçekleştiği herkesin malumu; TMSF Halil Bezmen’in banka borçlarına karşılık 28 bin metrekarelik arazisine el koyarak, 2006 yılında araziyi satışa çıkartıyor. Arazi TMSF den ihale yolu ile 45 milyon dolara satın alınıyor. Satın alan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çok yakından tanıdığı Tay Group Şirketleri sahibi Mesut Toprak, Arsa o dönemin imar planlarına göre ticaret alanı görünüyor ve en fazla 27 bin 771 metrekarelik inşaata izin veriliyor. Yani daha teknik bir terimle; Emsal:1 h:6,50. Astay Gayrimenkul’ün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurusu üzerine 16 Mayıs 2008’de arazinin imar planı ticaret ve turizm alanına çevriliyor. Yükseklik sınırı da kaldırılarak şehir plancıların ifadesiyle yükseklik “h: maksimum” oluyor. Akabinde 1/5000’lik imar plan tadilatı Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediyeleri tarafından onaylanıyor. Malum ilk Körfez savaşı sırasında, "Bir koyup, üç alacağız. Bu işten çok karlı çıkacağız” diyen, Rahmetli Özal’ın dediği gibi Mesut Toprak; “1 koyup üç kazandı.” Emsal:1 den 2,5’ a çıkarılarak, 27 bin 771 metrekarelik inşaata izin verilirken, 70 bin metrekarelik inşaat izni alınmış oldu. Böylece arazi alındıktan sonra değeri birkaç kat artmış oldu. Ve hızlı bir şekilde inşaat başladı,
BAŞBAKANIN YKIN DEDİKLERİNE O SİLÜETİ BOZMUYOR DEMİŞTİ
Akşam Gazetesinin Haberine göre, Başbakan Erdoğan'ın "Tıraşlayın" dediği Zeytinburnu'ndaki "Onaltı Dokuz" kulelerini İBB İmar Komisyonu Başkanı Kocabaş savundu: Ancak zumlarsanız bu fotoğrafı elde edebilirsiniz.İstanbul imarının başında bulunan İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş'tan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kızdıracak sözler... Zeytinburnu Belediye Meclis üyesi Sefer Kocabaş, Zeytinburnu Belediye Meclisi mayıs ayı oturumunda Başbakan'ın eleştirdiği kuleleri savundu. Kulelerin yapımına izin veren komisyonun başında olan Kocabaş, "Silüeti bozmuyor" dedi. DAHA önce bu konuda görüşümü belirtmiş ve binanın silüet alanına girmediğini söylemiştim. Aynı iddiamı devam ettiriyorum. Harem'den Üsküdar'a yürüdüğünüzde bu tarihi yarım adanın bulunduğu bölgeye bakarsanız bu binayı göremezsiniz. Silüet alanı o... Ya da Boğaz'dan Haliç'e geldiğiniz istikamette yine sahil kesiminden baktığınızda bu binayı göremezsiniz. Dolayısıyla silüet alanlarından görülmesi söz konusu değil.ANCAK 40'lı kotlardan itibaren yani yüksekliği 40 metrenin üzerinde olan alanlardan itibaren bu binanın görüntüsü tarihi yarımadanın arkasına düşmekte. Nereden çekildiğini bilmediğimiz fotoğrafta Sultan Ahmet Camii'nin minarelerinin yivleri bile varan detaylar gözüküyor. Bir göz onu nasıl görür? Öyle bir şey olamaz ki... Ancak zumlarsanız bu fotoğrafı elde edebilirsiniz.
TUTANAKLAR ORTAYA ÇIKTI. OTEL İHTİYACI İÇİN UCUBELERE İZİN VERİLMİŞ
CHP İBB Meclisi Gurup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan açıklamasında şu bilgileri de yer verdi: Kazlıçeşme AKP yönetimleri için büyülü bir yerdir. Orada planlanmış başka projeler de vardır. Deniz doldurularak yapılacak SEAPORT projesi “arkadaşlar” tarafından yapılacak önemli bir projedir. Asya Avrupa arasında etüt edilmiş 6 raylı sistem hattının üçü Kazlıçeşme için etüt edilmiştir. Marmaray Kazlıçeşme’ye gelecek, araçlar için yapılan tüp tünel Kazlıçeşme’den geçecektir. AKP bu binalara ait planlar Belediye Meclisinde görüşülürken;“İstanbul siluetini etkileyeceği” söylenmiş; “İleride Gök Kafes, Park Otel gibi tartışmalara konu olacağı” uyarısı yapılmış; “İstanbul’un bu tip yoğun yapılaşma nedeni ile UNESKO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesinden çıkarılma tehlikesi” hatırlatılmıştır. CHP plana şerh koymuş, askı süresinde itiraz etmiş, Meclise gelen CHP ve Mimarlar Odası itirazı AKP oyları ile ret edilmiştir.”
Sefer Kocabaş (AKP, İm. Kom. Bşk.): Önce şunu söyleyeyim. Arsa 27.791 metrekare. Ayrıca bu yer, Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Alanı ilan edilen Ataköy-Zeytinburnu hattının hemen arkasında. Geçmiş dönemde de ticaret alanı olan bir yer. Ancak turizm ile ilgili İstanbul’un durumu göz önüne alınırsa bizim bu tip otel alanlara ihtiyacımız var. Eğer Kongre Turizmi canlanacaksa İstanbul’un tarihi ve turistik açıdan dünyada pay alçağını düşünürsek bu otel alanının altında bodrum katlarda yapacağı kongre salonlarına ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı bu turizm alanına evet dedik. Arz ederim.
Sefer Kocabaş (İmar ve Bayındırlık Kom. Bşk.): Bu yerle ilgili defalarca görüştük. Burası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yetki alanı dışında. Turizm Bakanlığının “Turizm Alanı” ilan ettiği Ataköy-Yedikule hattının hemen arkasında. Dolayısı ile turizm olmaya çok müsait. İstanbul’a hizmet vermeye çok müsait. Biz bunu böyle değerlendirdik. Yeri kim almış, kiminmiş, bizi ilgilendirmez. Turizm tesisi yapılmaya müsaitse biz ona göre değerlendiririz.
Mehmet Ergun Tura (AKP Gurup Başkan Vekili): Gökhan Beyin söylediklerine katılıyorum. Yalnız Sefer Bey’in söylediği gibi burası Sur Tecrit Alanı dışında ve Bakırköy-Ataköy Turizm Alanı bitişiğindedir. (Yer) Aynı havzada aynı özelliği gösteren bir özelliktedir. 2,5 Emsal turizm tesisi yapmaya müsait bir emsaldir.
Meclis Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yaptığı oylama sonucunda, (CHP ve AKP dışındaki diğer partilere mensup meclis üyelerinin ret oyuna karşılık AKP oyları ile) itiraz oy çokluğu ile reddediliyor.
ZEYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL