DP'den 'Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor' paneli

DP MKK Üyesi Mimar Süleyman Uluocak’ın DP Zeytinburnu İlçe Binası’nda düzenlediği ve herkesimden insanın büyük ilgisini toplayan panelin bu haftaki konusu; ‘Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor?’ olurken panelistliğini de İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökçen yaptı.

Cari açığımız Yunanistan’dan fazla

Toplantının açılış konuşmasını yapan DP MKK Üyesi Mimar Süleyman Uluocak, toplantıya katılan herkese teşekkür etti. Mit-PKK ilişkisini eleştirerek konuşmasına başlayan Uluocak, “Türkiye çok büyük bir cari açıkla karşı karşıya ve ekonomi tamamen kuşatılmış durumda. Yani komşumuz Yunanistan Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yaklaşık yüzde 8’i gibi bir cari açıkla iflasın eşiğinde olurken biz Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın yüzde 9,5 oranı cari açıkla şuanda dünyada en büyük orana sahibiz. Üretmeyen bir ülke konumundayız. Bunun için bizler üreten bir ülkenin alt yapısını yaratmalıyız” ifadesini kullandı.

Sanayi tesislerini eski hükümetlere borçluyuz

“2011 yılında yaptığımız 240 milyar dolarlık ithalatın 54 milyar dolarını enerji, 27 milyar dolarını makine, 20 milyar dolarını demir-çelik, 17 milyar dolarını otomobil, 16 milyar dolarını elektrikli makineler, 12 milyar dolarını plastikler ve 20 milyar dolarını da alımlara harcamışız” diyen Uluocak şöyle konuştu; “Bu tabloda otomobil üretmemiz hayal olacak. Geçmişte DP, DYP ve Anavatan gibi partiler hem üretmiş hem de üretmeyi teşvik etmişti. Seydişehir Alimimyum tesisleri, İzmir Aliağa Tesisleri, Bandırma Sülfit Asit Fabrikası, İskenderun Demir-Çelik Fabrikası gibi büyük enerji tesisleri üreten bir misyonu edinmiştik. Bu dönemde özel sektör olarak Arçelik, Türk Demir Döküm, Otosan, Marshall, Eczacıbaşı, Tamek, Vakko, Kale Kilit, Kale Seramik gibi büyük fabrikaların yanında ülkede çok büyük barajlarda kuruldu. Yani günümüzde böyle büyük tesislerin yerine dışa bağımlı ve üretmeden tüketmeyi ilke edinmiş bir yönetimle karşı karşıyayız” dedi.

2008 yılında meydana gelen ekonomik krizin dünyayı etkisi altına aldığını ve bunun Türkiye’de de etkisini gösterdiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökçen, “2008 yılında çıkan kriz daha önce dünyada çıkan krizlerden farklıdır. Daha önceki krizler mali krizler olur ülkeler ödeme güçlüğü çekerlerdi. 2008 yılında çıkan kriz ise para bolluğunda çıktı. ABD Bankalarının mortgage verdiği yüksek değerlerin karşılığı olmayınca ABD’den başlayan bir kriz dalgası yayıldı. O zaman Başbakan ‘2008 krizi bizi teğet geçecek’ dedi belki haklı yanları vardı. Çünkü 2001 krizinde BDK, bankalar için bazı kararlar almıştı. O zaman alınan bu kararlar sayesin de Türkiye bu krizi rahat atlattı” diye konuştu.

AB, Yunanistan’ı kurtarmaya çalışıyor

“2010 yılında tekrar bir kriz çıktı ve bu kriz daha çok ülkeyi etkiledi” diyen Gökçen, “Özelikle Yunanistan, İtalya, Portekiz gibi Euro ülkeleri yanında Balkan ülkelerinde kriz etkisini hissettirmeye başladı. Yunanistan AB’den destek görmese bugün iflas etmiş olacak. Yunanistan’ın iflas etmesini istemeyen AB ülkeleri özellikle Almanya gibi ülkeler bunu önlemeye çalışıyorlar. Çünkü Yunanistan’daki bankaların çoğu bu ülkelerin ve Yunanistan iflas ederse bu ülkelerdeki bankalarda iflas edecek dolayısıyla diğer AB ülkeleri de büyük zarar görecek. Onun için Yunanistan’ı kurtarmaya çalışıyorlar.”

Türkiye üretmeden yabancının parasını harcıyor

Bu krizin Türkiye’deki yansımasını da anlatan Gökçen şöyle konuştu; “Gelelim Türkiye’nin bu krizlerden fazla etkilenmiyormuş gibi gözükmesinin sebebine. AB ve Balkan ülkelerinde paradan para kazanmak imkansız hale geldi yani bankaya yatırdığınız paraya banka sıfır faiz veriyor. Ayrıca Ortadoğu’da ki Arap Baharı Rüzgarı doların ülkemize akmasını sağladı. Yabancılar Türkiye’de parasını yatırdığında yüzde 12 kazanıyor ve yabancı parası Türkiye’ye akıyor. Yani biz şuanda üretmeden başkasının parasını harcıyoruz. Yunanistan’ın şuanda iflas etmesinin nedeni de üretmeden başkasının parasını harcamasından dolayı oldu.”

İşsizlik verileri gerçeği yansıtmıyor

Hükümetin Türkiye 2010 yılında yüzde 11, 2011 yılında da yüzde 9 büyüdü açıklamasını da eleştiren Gökçen, “Büyüdük deniyor ama buda tartışılır. Büyümenin karşılığı refahın ve istihdamın artması anlamına geliyor. İşsizlik deniyor ki azaldı ama neye göre. Deniyor ki 2 milyon 300 bin işsiz var ama 2 milyon kişide artık iş bulunacağından ümit kesildiği için işsiz sayılmıyor. Yani gerçekte işsiz sayısı Türkiye’de 4 milyon 250 bindir. Bu rakam çok büyük bir rakamdır. Ekonomiye baktığımızda da ekonomide de iyi bir gelişme olmadı. Çok az bir kesimin refahı arttı sadece. Türkiye’nin gelirinin yüzde 55’ini yüzde 20’lik üst kesim paylaşırken yüzde 45’inide orta ve alt tabakadan oluşan yüzde 80 kesime düşüyor. Ne yazık ki yüzde 80 oluşturan kesimin refahı artmamıştır” şeklinde konuştu.

Gökçen: İhracatımız gerçekte 70 milyar dolardır

“135 milyar dolar ihracat ve 241 milyar dolarda ithalat yapıyoruz yani 106 milyar dolar ticaret açığımız var” ifadesini kullanan Gökçen, “135 milyar dolar ihracatımızın 60 milyar dolarlık kısmını da ithal mallar oluşturuyor. Yani biz ancak 70 milyar dolar ihraç etmiş oluyoruz. Öte yandan 2011 yılında Türkiye 77 milyar dolar cari açık verdi. Bu durum ülkemizin Yunanistan ekonomisinden de kötü olduğu anlamına geliyor. Şuanda Türkiye’nin 501 milyar dolar kamu borcu ve 340 milyar dolar’da dış borcu var. Ülkemize giren yabancı para sayesinde ayakta kalıyoruz” dedi.

Gökçen’den konuşmasından sonra katılımcılar görüş ve önerileriler de bulundu. Toplantının kapanış konuşmasını da DP Zeytinburnu İlçe Başkanı Av. Temel Yavuz yaptı.

Toplantıya katılanlar:

DP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Özcan Özsoy, DP Zeytinburnu İlçe Başkanı Av. Temel Yavuz, DP İstanbul il Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Çifteoğlu, DP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çakmak, DP İstanbul eski İl Bşk. Yrd. Hayrettin Öztürk, DP Zeytinburnu eski İlçe Başkanı Mustafa Karagöz, DP Zeytinburnu eski İlçe Başkanı Harun Altunbaş, Derman Hastahanesi Başhekimi Dr. Behçet Kara, CHP il Genel Meclisi Üyesi Yaşar Dindar, DP Tuzla eski İlçe Başkanı Naci Yeşilkır, YTÜ Mezunlar Derneği Başkanı ve DP Çayeli Belediye Başkan Adayı Mustafa Sözer, Sanayici Zekeriya Gürcüoğlu, Tekstil Mehmet Yılmaz, Sanayici İbrahim Esendemir, Müteahhit Hüseyin Türüt, Zabıta Başkomiseri İsmail Altınışık, Emekli öğretmen Ali İlisolu,Trakyalı İşadamları Yönetim Kurulu Üyesi Sadettin Sökmen, Diabet ve Engelliler Derneği Başkanı Adnan Saygılı, Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şahin Ceylanlı,– Telsiz Mah. Muhtarı İmdat Toraman, Alo Afiş Ali Gündüz, Mimar Yaşar Karahan – E.Gençlik Koları Başkanı, E.Gençlik Kolları Başkanı Av.Musa Baykal, DP 1.Bölge Kadın Kolları Başkanı Arife Kargın, Kadın Kolları Başkanları Melek Terlemez – Sevinç İskurt Ay,Batı Trakya Türkleri Vakfı Başkanı Musa Yurt, İşadamı - 2012 yılı CHP Milletvekili Aday Adayı Salih Zeki Durmuşoğlu, Mak.Müh. İşadamı Hasan Dönmez, Özürlüler Spor Kulübü Başkanı Ahmet Korkmaz, Avcılar Belediyesi İmar şefi Mimar Bilal Okutan, Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Nizamettin Aras, Kastamonular E.Dernek Başkanı Murat Akça, Sanayici – Mesudiyeliler Derneği Genel Bşk. Yrd. İzzet Karayaka, Derebaşı Köyü Dernek Başkanı Yaşar Türkoğlu, Zeytinburnu İnşaatçılar Dernek Başkanı Nazmi Çelik, Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ayhan Aktaş, Kuzey Kafkasya İslam Devleti – Türkiye ve Ortadoğu Temsilcisi Hızır bey, Zeytinburnu Haber ve Zeytinburnu Tv’den Taylan Demirelli, İstanbul Gözde’den Murat Ergün Yeni Sabah Gazetesi’nden Orhan Koç, Demokrat Zafer Gazetesi’nde Yekta Yaktı, İstanbul Times Gazetesi’nden Hüseyin Çetiner, Ferdi Türk, Anadolu Ajansı’ndan Asım Fedai, Son Sayfa’dan Ömer Adıyaman, Flaş Haber’den Kemal Yaldırım, 34Gündem Gazetesi’den Yılmaz Oruç, DP İlçe yöneticileri ile birlikte çok sayıda işadamı ve esnaf toplantıya katıldı.

ZEYTİNBURNUHABER.ORG-ÖZEL HABER