Demokrasi Şehitleri Yassı Adada anıldı
Demokrat Parti (DP) İstanbul İl Başkanlığı, 27 Mayıs darbesinin yıl dönümünü, Demokrasi ve Özgürlük Adası'nda (Yassıada), darbe sonrası yargılamaların gerçekleştiği salonda andı. Anma töreninde partililer, yargılama sonucunda alınan ve infaz edilen idam kararlarını alkışla protesto etti.
Demokrat Partililer, genel başkan Gültekin Uysal'ın öncülüğünde, Eminönü ve Kadıköy'den kaldırılan motorlarla adaya geldi. Yaklaşık 100 kişilik grup, 27 Mayıs1960'ta yaşanan askeri darbe sonrasında dönemin siyasetçilerinin yargılandığı salonda anma programı düzenledi.
Dönemin DP Gaziantep Milletvekili Bahadır Dülger'in oğlu Yusuf Dülger, burada partililere babasının da yargılandığı Yassıada mahkemeleriyle ilgili bilgi verdi.Babasının, Yassıada yargılamalarında idama mahkum edilen 15 kişiden biri olduğunu belirten Dülger, "Bunların içinden maalesef Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı idam ettiler, diğer 12'si müebbet hapse çevrilerek Kayseri cezaevine hücreye gönderildi, sonra da normal koğuşta kaldılar. Babam 64'ün eylülünde afla değil, hasta olarak çıktı" diye konuştu.
Babasının gazeteci kökenli olduğunu ve kendilerinin ondan Yassıada'da yaşadıklarını yazmasını istediklerini anlatan Dülger, babasının cevap olarak, "Yassıada'da yaşadıklarımı tekrar düşündüğüm zaman kafam karıncalanıyor, daha sonra yazacağım" dediğini aktardı.Dülger, "Fakat ömrü vefa etmedi. İş bize kaldı. Bakalım nereye kadar götüreceğiz" şeklinde konuştu.
Anma programına katılan DP Sakarya İl Başkanı Muharrem Ün de AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbenin yıl dönümünde Yassıada'da bulunmaktan dolayı heyecanlı ve üzgün olduğunu belirterek, "27 Mayıs, Hürriyet ve demokrasi mücadelesi yapan bir ekibe, bu memlekete eserden, hizmetten başka bir şey katmamış, bütün vatan sathını maddi ve manevi anlamda eserlerle donatmış bir ekibe, hizmetlerine, bu inanç noktasındaki gelişmelerine 'dur' deme hadisesidir" diye konuştu.
Yassıada'da demokrasiye 3 şehit verdiklerini belirten Ün, "Hizmet eden insanları taltif etmedik, toprağa gömdük ama bu ekolü biz bugün Demokrat Parti olarak devam ettiriyoruz, ettirmeye çalışıyoruz. Buna başkaları sahip çıkıyor ama millet bunu biliyor, öğrenecek" dedi.DP Çanakkale İl Başkanı Melih Fenercigil de "Bu salon, demokrasinin 1960 yılında inkıtaya uğradığı bir salon. Haksızlıkların, usulsüzlüklerin başgösterdiği bir salon" dedi.
"Şu anda tüylerim diken diken. İlk defa geliyorum. Ama burada çok duygulandım" ifadelerini kullanan Fenercigil, "Birkaç kişinin, o günkü bir zümrenin kendi egolarını tatmin etmek için burada 3 pırlanta gibi devlet adamını idam ettiler. Maalesef çok kötü günlerden geçti ondan sonra ülkemiz" diye konuştu.
DP İl Yönetim Kurulu Üyesi Gülay Ezibay da 27 Mayıs'ta idam edilen siyasetçilerin Türkiye'ye çok partili demokrasi yolunu açtığını belirterek, "Bu vizyona, misyona, yola sahip çıkmamız gerekiyor" dedi. Parti olarak her yıl Yassıada'ya düzenledikleri seferlere "demokrasi yolculuğu" adını yakıştırdığını ifade eden Ezibay, "Temennimiz budur ki, bu yolculukları her sene tekrarlarız ama demokrasiye hiçbir zaman özlem duymayız. Türkiye'de en çok ihtiyaç duyduğumuz şey demokrasi. Allah Türkiye'ye demokrasi, hukukun üstünlüğü içinde bir gelecek bahşetsin" değerlendirmesini yaptı.
DP üyesi Adem Geçer de Yassıada'nın bir demokrasi müzesi niteliğinde olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de bundan sonraki nesiller, siyasetle uğraşacak insanlar 46 ruhunu çok iyi analiz etmeliler" görüşünü dile getirdi.
Anma töreninde partililer, yargılama sonucunda alınan ve infaz edilen idam kararlarını alkışla protesto etti.DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın da içinde olduğu grup, daha sonra dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan ile Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın da aralarında olduğu siyasetçilerin yargılama sürecinde tutulduğu binaları gezdi.
ZEWYTİNBURNU HABER GAZETESİ-ÖZEL-MEHMET ALPAY-YASSI ADA