Avrasya Kanser Konseyi toplandı
Op. Dr. Lice Anne- babasında,kardeşlerinde veya çocuklarında kolorektal kanser görülen kişilerde aynı tip kanser görülme oranı yüksektir. Özellikle genç yaşta kanser oluşan kişilerin yakınlarında bu risk daha da dikkat çekmektedir. Bir ailede birden çok kişide kolorektal kanser oluşması diğer kişilerin riskini de belirgin olarak arttırır dedi.
Kolorektal kanserler, kadınlarda meme ve akciğer kanserlerinden sonra üçüncü sırada; erkeklerde ise prostat ve akciğer kanserlerinden sonra yine üçüncü sırada sıklıkla görülen kanser olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Lice, bu tip hastalıklarda bayan yada erkekte en sık ölüme sebep olan ikinci sıradaki kanser cinsidir olarak bilinmektedir. Ortalama her 15 kişiden birisinde kolorektal kanser görüldüğü gözlenmektedir. 50 yaş üstünden sonra kolorektal kanser gelişme riskinin arttığı dikkat çekmektedir dedi. Günümüzde kolon kanser tedavisinde pek çok yöntem mevcuttur. Tüm kanserlerde olduğu gibi kolon kanserinde de ne kadar erken tanı konursa o kadar başarı ile tedavi edilebilirliğini vurgulayan Op. Dr. Hasan Lice erken evrelerde yakalanmış bir kolon kanseri % 90 oranında başarı ile tedavisi mümkündür dedi.Konseyde, Medikal Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut İlhan, Patoloji Uzmanı Dr. Nilgün Demirbağ Tedavi evreleri hakkında bilgilerini paylaştı.
Konsey sunumu sonrasında Op. Dr. Lice ‘den konuya ilişkin, söz alan Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadircan Keskinbora öncesinde bir hekim olarak değil hasta yakını olarak sizlerle düşüncelerimi ve duygularımı paylaşmak üzere buradayım… Bir hasta yakını olarak bu tür hastalıklar gerçektende zor bir süreçtir yaşayan birisi olarak, gayet iyi biliyorum ki bu hastalık sadece hastayı değil uzun bir dönem aileyi de psikolojik olarak etkilemektedir. 1996 yılında babam kanser tedavisi gördüğü dönemde psikiyatrist olmadan uygulanan radyoterapideki işlem aşamalarındaki endişelerini dile getirdi.
Radyasyon onkoloji uzmanı Dr. Züleyha Kadehçi de konuya ilişkin hastalığı yaşamış bir aileye olarak öncesinde geçmiş olsun gerçekten de bu tür tedavilerde hasta, hasta yakınları ve hekim iletişimi çok önem taşımaktadır. Avrasya Hospital olarak gelişen teknoloji ve tedaviye uygun en yeni ünitelerimizle birlikte psikolog ve psikiyatr eşliğinde hastalarımıza en iyi hizmet sunulmaktadır endişe etmeyiniz , tedavide başarı oranı oldukça yüksek olup biz hekimleri mutlu etmektedir dedi.
KOLOREKTAL KANSER RİSK FAKTÖRLERİ
Avrasya Hospital Genel Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Lice kolorektal kanserlerin kesin oluş nedeni bilinmemektedir, ancak bu hastalık oluşum ihtimalini arttıran risk faktörleri şöyle…
-yaş
-polipler
-diyet
-kişinin sağlık geçmişi
-aile öyküsü
-inflamatuar barsak hastalıklarıdır dedi.
POLİPLER
Poliplere ilişkin ise, kolon ve rektum iç kısmında gelişen benign yani iyi huylu oluşumlardır. 50 yaş sonrası oldukça sık görülürler.Bu poliplerin bazı tipleri kişinin kolon kanseri gelişme riskini arttırır. Poliplerin hepsi kansere dönüşmez,ancak hemen tüm kolon kanserleri ilk olarak poliplerden başlar dedi.
Yapılan araştırmalarda diyet ile kolorektal kanser arasında ilişki olduğu gözlenmiştir. Bol lifli diyet alanlarda kanser görülme oranı düşük olduğunu anlatan Op. Dr. Hasan Lice
Diyette : yağ fazlalığı
protein fazlalığı
kalori fazlalığı
alkol
et fazlalığı
kalsiyum eksikliği
folik asit eksikliği
Sigara
kanser riskini arttıran faktörlerdir.
-Sedanter yani hareketsiz yaşam ve bol yağlı gıdalar kolon kanseri riskini arttırır dedi.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hasan Lice belirtilen risk faktörlerinin olması,kişide mutlaka kolorektal kanser gelişeceği anlamını taşımaz; sadece oluşma riski diğer kişilere göre artmıştır. Bu nedenle daha dikkatli kontrol ve takiplerle oluşma riskini azaltmaya,eğer oluşur ise de erken tanı ve tedavi yapmaya önem vermelidir dedi.
KOLOREKTAL KANSERLERDE SEMPTOM VE BULGULAR İSE;
-Barsak alışkanlığında değişiklikler
-Devamlı ishal veya kabızlık oluşması
-Defekasyon sonrası tam boşalamama hissinin olması
-Gaitada kan görülmesi
-Gaitanın ince çıkması
-Karında gaz,karın ağrısı,şişkinlik,kramplar gibi
genel karın yakınmalarının olması
-Kilo kaybı
-Devamlı halsizlik ve yorgunluk
-Kusma
Tüm bu semptomlar birçok hastalıkta da oluşabilecek şikayetler olabilir, bu nedenle bir veya birkaç tanesi oluşur ise mutlaka doktor kontrolü ile nedeni ortaya konmalıdır. Erken evrede barsak kanseri ağrı yapmaz, o nedenle ağrı olmasını beklemeden doktora gidilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Lice , kolon kanseri poliplerin erken evrede çıkartılması ile önlenebilen erken tanı konmuş bir kolorektal kanser % 90 tedavi edilebilir bir hastalıktır dedi.
KOLOREKTAL KANSERİ ÖNLEMEK İÇİN
-Diyet ve yaşam şekli
.Bol lifli gıdalar,meyva ve sebzeler
.Kalsiyum
.Vit D
.Vit E
.Folik asit almak
.Fizik aktiviteyi arttırmak
.Obesite (menapoz öncesi devrede)’yi önlemek
.Sigara ve alkol kullanmamak
-Poliplerin alınması çok önemlidir …
Bu tür hastalıklarda tedavi aşaması ve ekip işidir. Psikolog, psikiyatri eşliğinde cerrahi uzmanları, medikal onkolog , radyasyon onkolog, patoloji,radyoloji ile birlikte tedavi yapmalıdır, kanser tedavisinde evreleme yani tümörün yaygınlık durumunun belirlenmesi çok önemli olup, tedaviyi hızlandıracaktır diyen, Avrasya Hospital Genel Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Lice, insan sağlığı çok önemlidir. Biz hekimler her zaman erken teşhisden yanayız, tabii bu her zaman mümkün olmuyor, hasta ihmali yada erteleme süreci vs.. kişi ne kadar çabuk fark etme yada kendi bedenindeki şikayetler ve öyküsü ile bizlere gelirse , hasta hekim ilişkisinde erken tanı ve tedavi aşaması da bir o kadar hızlandırılmış olacaktır, kendinizde en ufacık sağlığınız ile ilgili şüphe duyuyor iseniz vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna başvurunu dedi. Hiç bir şey insan ve sağlık kadar önemli değildir dedi.
Konsey sonunda Avrasya Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Urlu ise, İnsan hayatına yapmış olduğumuz yatırımlarda ve bu tür konseylere her branştan hekimlerin katkısı beni daha da mutlu ediyor. Hekimlik döneminde patoloji hocalarım ve diğer meslektaşlarımdan öğrendiğim bilgiler ve tecrübelerimle birlikte şifa kapısını son teknolojiye uygun üniteler hazırladık amacımız daha çok hastaya iyi hizmet edip sağlıklarına kavuşturmaktır. Hiçbir şey İnsan ve sağlık kadar önemli değildir dedi.